NiP Kalesija: Dragi sugrađani – pogledajte usvojeni Program zimskog održavanja puteva 2021/2022 na području općine Kalesije

Narod i Pravda je politička stranka koja participira u Općinskom vijeću Kalesija, te zbog činjenice da su i dva vijećnika ove stranke na VI redovnoj sjednici OV Kalesija (23.09.2021) glasala ZA „Program zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području općine Kalesija u zimskoj sezoni 2021/2022.godine“, osjećamo potrebu da se oglasimo zbog činjeničko neadekvatnog održavanja puteva za koje je zadužena „Služba civilne zaštite Općine Kalesija“ uz djelimičnu ispomoć JP „Vodovod i kanalizacija Kalesija”.

Na pomenutoj sjednici jedan od naših vijećnika je za govornicom zamolio da se ova odluka/Program prije snježnih padavina putem medija i drugim kanalima dostavi do građana, kako bi građani znala svoja prava, ali i da odgovorni znaju svoje prioritete.

Svakako da naglašavamo da je održavanje glavne saobraćajnice (M-4) koja prolazi kroz općinu Kalesija i ovoga puta bilo na skandalozno razočaravajućem nivou. Za ovu saobraćajnicu je zadužena Direkcija cesta Tuzla i JP Direkcija cesta FBiH, kao i Direkcija regionalnih cesta (put Kalesija – Sapna).
Osim što su kasno reagirali, postavlja se pitanje da li su zaduženi samo da snijeg „istovare“ sa saobraćajnice na trotoare i da sa tim prestaje njihova obaveza?
Jer, podsjećamo, kada potražujemo bilo kakvo pravo (da li kao pravna ili fizička lica), obraćamo se upravo prozvanima, koji tada imaju mnogo širu nadležnost u odnosu na gabarite kolovoza glavne saobraćajnice.

Međutim, da se vratimo na glavnu temu pisanja NIP Kalesija – održavanje lokalnih i nekategorisanih puteva na području općine Kalesija.
Itekako smo svjesni da se radi o vanrednoj situaciji, te da su u noći sa subote na nedjelju pale velike količine snijega, te da je bilo nemoguće istovremeno reagirati na području cijele općine Kalesija.
Ipak, do izražaja je došlo niz problema na koje smo upozoravali u proteklom periodu, pa i pitanje mehanizacije.

Građane Općine Kalesija želimo upoznati, ali na neki način i upozoriti, da je isključivo lokalna politika (Općinsko vijeće i načelnik, odnosno Služba i Preduzeće koje su pod ingerencijama OV i načelnika) odgovorna za zimsko održavanje puteva.
Podcrtavamo, nisu odgovorni za glavnu saobraćajnicu, ali sve putne pravce kroz centar Kalesije, kao i sve puteve koje ne pripadaju pod kategoriju „magistralni“ ili „regionalni“ – isključivo su zaduženi Služba civilne zaštite i (djelimično) JP Vodovod i kanalizacija, koje u praksi primjenjuju „ZAKON“ (Program) koji je usvojilo Općinsko vijeće Kalesija.

S tim u vezi ovom prilikom želimo građanima Kalesije prezentirati Program za zimsko održavanje puteva u sezoni 2021/2022, koji je OV Kalesija usvojilo u septembru ove godine.
Koliko i kako se istog pridržavaju zadužena Služba i Preduzeće – najbolje će ocjeniti građani naše Općine.
Svakako, ovaj dokument možete iskoristiti i prilikom pozivanja na Vaša prava, kada želite nadležne pozvati da očiste određeni putni pravac – ovaj dokument (Program) neka bude osnova za to…

Naprimjer – u putne pravce I grupe prioriteta, i to na prvom mjestu, spada i Ulica Žrtva genocida u Srebrenici (kao i još neke ulice u centru Kalesije), a ova ulica je u opštem haosu dočekala početak radne sedmice. (Foto u prilogu)

Također, iskoristit ćemo ovu priliku da pozovemo građane da daju svoj lični doprinos u ovoj i sličnim situacijama, te da, ukoliko smo u mogućnosti, damo svoj lični doprinos u čišćenju puteva, parkinga i pješačkih zona.

  • U prilogu pogledajte usvojeni „Program zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području općine Kalesija u zimskoj sezoni 2021/2022.godine“


Press OO Narod i Pravda Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.