NEZVANIČNO: Sead Džafić dobio sedam glasova više, nakon ponovnog prebrojavanja

Nezvanično, Sead Džafić (NBL) dobio je sedam glasova više nakon ponovnog prebrojavanja glasačkih listića sa redovnih biračkih mjesta na području općine Kalesija. Ovu informaciju potvrdili su iz Džafićevog izbornog štaba, ali i iz štaba Zijada Kulanića. Ukoliko su tačne ove informacije Sead Džafić će obnoviti mandat na poziciji načelnika općine Kalesija.

Podsjećamo, Džafić je u izbornoj noći imao prednost od 85 glasova u odnosu na Zijada Kulanića (SDA). Međutim, nakon prebrojavanja glasačkih listića iz dijaspore, covid i mobilnih timova prednost se istopila i Kulanić je, prema utvrđenim rezultatima CIK BiH, imao glas više od Džafića. Obje strane su proglasile izbornu pobjedu, prvo Sead Džafić, poslije unosa dijela rezultata iz dijaspore, kada je imao prednost od 20 glasova.

U narednim danima uslijedio je preokret, poslije unosa svih rezultata pristiglih putet pošte, covid i mobilnih timova. Kulanić je na osnovu ovih rezultata osvojio glas više od Džafića. Upriličena je i press konferencija SDA na kojoj je proglašena pobjeda Zijada Kulanića (SDA).

Centralna izborna komisija BiH naredila je jučer Glavnom centru za brojanje, ponovno brojanje glasova na svim redovnim biračkim mjestima u Kalesiji za nivo načelnika.  Zahtjeve su uputili SDA i NBL.

Ponovnom brojanju glasačkih listića prisustvovali su posmatrači obje stranke, koji su potvrdili da je Sead Džafić dobio sedam glasova više od Zijada Kulanića.

Očekuje se da CIK BiH na svoj web stranici, izbori.ba, unese ažururane rezultate za nivo načelnika općine Kalesija i objavi utvrđene rezultate, a potom i verifikuje mandat pobjedniku za načelnika u Kalesiji.

Također, sinoć je po naredbi CIK BiH izvršeno ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa svih redovnioh biračkih mjesta na području kalesijske općine. Pored prebrojavanja listića za načelnika započelo je ponovno prebrojavanje glasačkih listića sa 18 redovnih biračkih mjesta za nivo Općinskog vijeća Kalesija. U pitanju su biračka mjesta u: Kalesiji tri biračka mjesta 1,2,3, Raincima Gornjim A, Meškovićima dva A i B, Raincima Donjim B, Petrovicama C, Vukovijama Donjim tri biračka mjesta B, C i D, Tojšićima B, Kalesiji Gornjoj sva tri i Memićima sva tri biračka mjesta.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: