Nezavisna lista Sead Džafić glasovima iz dijaspore dobila peti mandat?

CIK BiH je objavila najnovije rezultate lokalnih izbora za općinu Kalesija , u koje su uračunati u glasovi iz dijaspore.

U utrci za načelnika općine Kalesija nije bilo većih promjena, dok je zahvaljujući ovim glasovima Nezavisna lista Sead Džafić, najvjerovatnije, dobila peti mandat u Općinskom vijeću.

Iako je prijavljeno više od 300 glasača, koji su imali pravo glasa putem pošte, glasalo je ukupno 108 birača.

Najviše glasova iz inostranstva dobio je Ismet Mešić (SDA) – 42 glasa, deset glasova manje dobio je Muhamed Osmanović (SDP) – 32, dok je glas manje od Osmanovića dobio Sead Džafić (nezavisni kandidat) – 31 glas. Samo 3 glasa pristigla putem pošte dobio je Rasim Omerović (nezavisni kandidat).

dijaspora-nacelnik

Kada je u pitanju Općinsko vijeće, dijaspora je ponovo najviše glasova dala SDA – 38 glasova, SDP je dobio 18, a glas manje dobila je Nezavisna lista Sead Džafić – 17 glasova. Lista GDS-a je iz dijaspore dobila 7, BPS – 6, SBiH i DF po 3, a SBB i A SDA po 2 glasa.

ov-dijaspora

Zahvaljujući glasovima iz dijaspore, Nezavisna lista Sead Džafić je na osnovu nove raspodjele, najvjerovatnije, dobila peti mandat u Općinskom vijeću, s obzirom da je sada koeficijant raspodjele za “neraspoređeni mandat” kod Nezavisne liste Sead Džafić 304,2, dok je kod SBiH 303,2.

Glasovi iz dijaspore neće uticati ni na mandat vijećnika iz reda nacionalnih manjina. Za kandidate nacionalne manjine putem pošte glasalo je ukupno 9 birača, od kojih je 5 glasova dobio Mirsad Omerović (SDP), dok je 4 glasa dobio Meho Suljkanović. Preostala tri kandidata nisu dobila niti jedan glas.

manjine

Za objavu konačnih rezultata za općinu Kalesija ostalo je još da se prebroje glasovi iz odustva, mobilnog tima i potvrđeni glasački listići, koji, po svemu sudeći, neće bitnije uticati na sveukupne rezultate.

Ipak, zvanične rezultate lokalnih izbora i konačnu raspodjelu mandata objavit će CIK BiH.

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: