Naredba CIK-a: Broje se i glasovi pristigli sa redovnog biračkog mjesta u Generalnom konzulatu u Minhenu

Centralna izborna komisija BiH sinoć j na 100. (hitnoj) sjednici donijela Naredbu (po zahtjevu ili po službenoj dužnosti) kojom se  Glavnom centru za brojanje naređuje brojanje glasačkih listića na pojedinim biračkim mjestima iz osam osnovnih izbornih jedinica: Teslić, Zavidovići, Kakanj, Petrovac, Gacko, Gradačac, Srebrenik i Gradiška.

Naredbom je obuhvaćeno i brojanje glasova birača koji su glasali na redovnom biračkom mjestu u Generalnom komzulatu u Minhenu, odakle je glasački materijal stigao u Glavni centar za brojanje nakon utvrđivanja izbornih rezultata a prije njihovog potvrđivanja.

Nova ponovna brojanja se vrši danas, 10.12.2020. godine, u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu (Zetra) a u skladu sa dinamikom brojanja glasačkih listića iz prethodnih naredbi.

Naredba je objavljena na web stranici Centralne izborne komisije BiH i smatra se da je na taj način dostavljena svim učesnicima u izbornom procesu. U skladu sa članom 5.31 Izbornog zakona BiH kandidati političkih stranaka, koalicija, listi nezavisnih kandidata i nezavisni kandidati i kandidat s liste pripadnika nacionalnih manjina koji se pojavljuju na glasačkom listiću za koji se vrši ponovno brojanje, kao i drugi akreditirani posmatrači, mogu biti prisutni u toku ponovnog brojanja.

U Naredbi se ne navodi koliko ukupno ima glasačkih listića prispjelih iz Konzulata u Minhenu, niti koliko se glasačkih listića odnosi na Kalesiju. S obzirom na tijesnu razliku između Seada Džafića i Zijada Kulanića, samo 7 glasova, izgleda da još ništa nije gotovo. Dakle, sapunica u vezi sa izborima u Kalesiji još traje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: