Nakon posjete općinske delegacije: Turci grade novu Osnovnu školu u Kalesiji

Općina Kalesija bi u narednom periodu mogla dobiti novu savremenu i modernu Osnovnu školu, sa pratećim objektima, na novoj lokaciji u centru Kalesije, čiju će izgradnju finansirati općina Gazi Osman paša iz Turske.

Rezultat je ovo posjete Turskoj općinskog načelnika Seada Džafića, predsjedavajućeg  Općinskog vijeća Fadila Alića i savjetnika načelnika Fikreta Suljkanovića, koji su prilikom boravka u Istanbulu obnovili saradnju sa bratskom općinom Gazi Osman paša.

Pored izgradnje škole, dogovorena je saradnja u oblasti privrede, kulture i sporta.

Osim sastanka sa čelnicima bratske općine, načelnik Sead Džafić, sa saradnicima, ostvario je kontakte i sa načelnicima općina Bajram paša i Ejup paša, kao i sa privrednicima okupljenih oko udružnja Bosna- Sandžak, koje okuplja Bošnjake porijeklom iz BiH, Sandžaka, Makedonije i Kosova.  Turski privrednici su izrazili spremnost i želju za ekonomskom saradnjom, a neki od njih su pokazali interes i za konkretna ulaganja na području kalesijske općine.

Po riječima načelnika Seada Džafića, poslijeratno bratimljenje sa općinom Gazi Osman paša do sada je bilo „mrtvo slovo na papiru“, a do konkretne saradnje nikada nije došlo. Međutim, nakon ove posjete uspostavljeni su bliži kontakti koji će rezultirati konkretnim projektima, od kojih će najveću korist imati građani općine Kalesija.

„Bili smo u posjeti Gazi Osman paša, koja ima negdje oko 500 hiljada stanovnika. Razgovorali smo o obrazovanju, kulturi, sportu, ali i drugim značajnim temama. Zatražio sam njihovu pomoć za Osnovnu školu u centru Kalesije. Obećali su mi da su spremni izgraditi novu školu, sa sportskom dvoranom i ostalim pratećim objektima. Na nama je sada da pronađemo adekvatnu lokaciju i pripremimo potrebnu dokumentaciju. Imamo čvrsta obećanja da će se već od aprila poduzeti konkretni koraci u tom pravcu“, kaže načelnik Džafić.

Dodao je da su  turski domaćini izrazili spremnost za saradnjom i u drugim oblastima, prije svih kulture i sporta.

„Postoji mogućnost da već od ovog ljeta počnemo sa razmjenom kulturnih sadržaja. Novu posjetu Turskoj planirali smo u maju ove godine, kada ćemo odnijeti projektnu dokumentaciju za Osnovnu školu i tada ćemo konkretno dogovoriti posjetu Turskoj naših kulturno umjetničkih društava, naravno i njihov dolazak u Kalesiju. Izrazili su spremnost i za saradnju na sportskom polju. Na nama je da u narednom periodu sagledamo kako i na koji način tu saradnju da učnimo što efikasnijom“, govori Džafić i naglašava da je sada sve do nas.

„Ako se budemo ponašali kao u proteklih dvadesetak godina, od kada je potpisana Povelja, do konkretne saradnje neće doći. Dok sam ja načelnik ove općine sigurno ćemo ispoštovati sve što se dogovorimo i uspostavit ćemo jako dobru saradnju sa našom braćom u Turskoj“, ističe Džafić.

Nakon posjete općini Gazi Osman paša, delegacija općine Kalesija posjetila je i udruženje Bosna – Sandžak, gdje su obavljeni razgovori sa privrednicima porijeklom sa ovih prostora, koji su izrazili interes za ulaganja u Kalesiju.

„Sastanku je prisustvovalo oko 60 privrednika i načelnici još dvije istanbulske općine, Bajram paša i Ejup paša. Kod privrednika okupljenih u ovo udruženje postoji želja za investranjem na prostor općine Kalesija. Kada bi bar jedan od njih 60 uložio novac i investirao u Kalesiju za nas bi to već bio uspjeh, jer bi već tada napravili neki pomak. Opet ponavljam, sve je do nas. Nastojat ću da dogovorim posjetu turskih privrednika općini Kalesija, gdje bi ih upoznali sa našim resursima i mogućnostima za privredna ulaganja“, kaže načelnik Džafić.

Delegacija Kalesije je obišla i vodovod u Istanbulu u kojem je zaposleno preko 7.000 osoba gdje se također razgovaralo o projektima pomoći Kalesiji.

Općinska delegacija je prilikom boravka u Turskoj posjetila i Internacionalno udruženje koje okuplja 26 zemalja, gdje je općini Kalesija ponuđena mogućnost bratimljenja i uspostavljanja saradnje sa općinama iz Azerbejdžana, ali i drugih zemalja.

 

FOTO:

Radio Feral

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: