Načelnik Sead Džafić razgovarao sa direktorom Milkosa

Problemi sa kojima se susreću poljoprivrednici prvenstveno mljekari na  području naše općine bila je tema današnjeg sastanka općinskog načelnika  Seada Džafića i Adina Fakića direktora mljekare „Milkos“ iz Sarajeva  koja je ujedno i vlasnik Farme „Spreča“ u Vukovijama Donjim.

Na sastanku kojem su prisustvovali sekretar Mujo Tosunbegović, savjetnik načelnika Fikret Suljkanović te šef u Službi za privredu i budžet u  čijoj nadležnosti je i poljoprivreda Abdulah Gutić govorilo se i o  izdvajanjima Općine Kalesija za oblast poljoprivrede.

Općina Kalesija na godišnjem nivou izdvoji oko 150.000 KM za oblast  poljoprivrede, tu su poticaji, premije, nabavka plastenika kao i isplate  za uginuća stoke. Mišljenja sam da ta sredstva nisu dovoljna za  poljoprivrednike, te ćemo se truditi da u narednim godinama u skladu sa  Budžetom obezbjedimo dodatna sredstva, kazao je općinski načelnik Sead  Džafić.

Meni je drago što načelnik želi da zajedno krenemo u rješavanje problema  u poljoprivredi i žao mi je što današnjem sastanku nije prisustvovao i  ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva koji je zbog obaveza  izostao kako bi ga upoznali sa onim što mi radimo i na koji način  obrađujemo državno poljoprivredno zemljište koje smo dobili u zakup i  koliko mlijeka sa Sprečkog polja ide u naše pogone svakodnevno, istakao  je Fakić.

On je pohvalio dosadašnju saradnju sa Općinom Kalesija kao i nadležnim službama koje su tu da pomognu u bržem rješavanju određenih poteškoća.

Na sastanku je dogovoreno da se u narednom periodu zajednički nastupa  prema većim nivoima vlasti kako bi se stanje u poljoprivredi poboljšalo  i kako bi se problemi oko zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta  rješili te kako bi zemljište dobijali istinski poljoprivrednici koji od  toga žive, a ne oni koji nemaju ni jedno grlo stoke u svojim štalama.

(Press općine Kalesija)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.