Načelnik Sead Džafić pozvao građane sa mehanizacijom da pomognu u čišćenju snijega

Općinsko vijeće Kalesija je usvojilo Program zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih puteva na području općine Kalesija, u kojem su određeni prioritetni putni pravci koji imaju prednost u odnosu na ostale puteve.

Radi se o putevima kojim se obavlja autobuski prevoz putnika i mjesta gdje stanuju bolesni građani općine Kalesija koji imaju potrebu za hemodijalizom.  Za održavanje i čišćenje ovih, ali i ostalih, puteva zadužena je Služba civilne zaštite općine Kalesija.

Međutim, ova Služba raspolaže samo sa jednim kamionom za čišćenje snijega, sa kojim u toku dana ne može očistiti ni sve prioritetne puteve, a da ne govorimo o ostalim putnim pravcima području kalesijske općine. Zbog toga je neophodan angažman privatne mehanizacije, uglavnom traktora, sa kojom bi se tokom zimske sezone čistili putevi u svim mjesnim zajednicama.

Općinski načelnik Sead Džafić na ovu temu danas je razgovarao sa predsjednicima Vijeća mjesnih zajednica od kojih je tražio da se angažuju  kako bi se očistili svi putevi na području općine, jer se u narednim danima najavljuju nove padavine i niske temperature.

„Općinska Služba nije adekvatno sposobna da za jedan dan pokrije sve mjesne zajednice sa čišćenjem puteva. Zbog toga smo se dogovorili da se dodatno angažuju privatne mašine u mjesnim zajednicama“, kazao je Džafić.

Dodao je da se kamioni za čišćenje snijega nisu pokazali kao najbolje rješenje, imajući  vidu konfiguraciju terena i uske puteve u većini naseljenih mjesta. Džafić za narednu zimsku sezonu predlaže kupovinu nekoliko traktora za čišćenje snijega.

„U svim evropskim zemljama lokalni putevi se čiste manjim mašinama, koje su fleksibilnje za uske puteve. Danas smo imali problem sa kamionom cvilne zaštite koji je u Jajićima sletio s puta u kanal. Znači taj kamion nije namijenjen za lokalne puteve.  Ovaj kamion je nekad neko kupio, a namijenjen je za auto i magistralne puteve“, rekao je Džafić i pozvao Kalesijsce iz dijaspore da pomognu kupovinu traktora za čišćenje puteva u zimskim uslovima.

Inače, budžetom općine Kalesija za ovu godinu za zimsko održavanje puteva planirano je ukupno 25 hiljada KM, što sigurno neće biti dovoljno za održavanje puteva. Upućen je apel građanima da se uključe i u skladu sa svojim mogućnostima pomognu da se tokom zimske sezone očiste putevi u svim naseljenim mjestima na području općine Kalesija.

„ Polovina od ovih sredstava namijenjena je za Službu civlne zaštite, a druga polovina građanima u mjesnim zajednicama. Ovaj iznos neće biti dovoljan da kvalitetno očistimo puteve. Zbog toga pozivam građane da daju svoj doprinos i pomognu da očistimo puteve od snijega“, istakao je Džafić.

On se i ovom prilikom osvrnuo na problem slabe naplate odvoza smeća i još jednom pozvao građane općine Kalesija da potpišu ugovore sa KP „Komunalac“ – Kalesija, kako ne bi došlo do povećanja cijene odvoza otpada.

FOTO:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: