Načelnik Kalesije Sead Džafić: Uređenjem riječnih korita opasnost od poplava smanjiti na minimum

Višegodišnji problem plavljenja stambenih i poslovnih objekata u naselju Tojšići (općina Kalesija) uskoro bi mogao biti riješen.  Izmiještanjem postojećeg i izgradnjom novog korita rijeke Gribaje stanovnici tojšićkog naselja Bare više neće strahovati od jačih kišnih padavina, koje su usljed poplava ugrožavale veliki broj domaćinstava. Projekat uređenja riječnog korita Gribaja odvijat će se u tri faze (izmještanje postojećeg korita, popločavanje korita kamenom i izgradnja novog mosta). Kompletna investicija iznosit će oko 450 hiljada KM.

Prema riječima načelnika općine Kalesija Seada Džafića, u toku su radovi na izgradnji novog riječnog korita rijeke Gribaje, kojim se ispravlja i mijenja riječni tok.

„  Nakon što smo uradili projekat i obezbijedili novac iz budžeta započeli smo s radovima na uređenju korita dužine oko 450 metara. U prvoj fazi je planirano da izmjestimo korito prema platou pijace, za nekoliko metara od postojećeg korita. Vrijednost radova u ovoj fazi je preko 90 hiljada KM. Na ovaj način ćemo riješiti dugogodišnji problem mještana ovog naselja, čije su kuće, poslovni prostori i zemljište  plavljeni i po nekoliko puta u toku godine. O štetama građana da i ne govorimo. Staro korito ćemo zatvoriti i na tom dijelu izgraditi saobraćajnicu za prilaze kućama“, kaže Džafić.

Dodao je da će radovi nastaviti izvoditi u skladu sa raspoloživim finansijskim sredstvima i da očekuje podršku viših nivoa vlasti.

„Nakon završetka prve faze pristupit ćemo popločavanju korita kamenom. U posljednjoj fazi nam ostaje da izgradimo novi most. Sadašnji most će ostati kao alternativni prilaz kućama dok traju radovi. Izgradnjom novog mosta, koji će biti izmješten za oko dvadesetak metara, zaokružit ćemo radove. Naravno, naš budžet je skroman i sve ovo što mi radimo vlastitim sredstvima bi trebali podržati viši nivoi vlasti, jer je to u njihovoj nadležnosti. Međutim, ne možemo čekati na njih, već smo prinuđeni rješavati probleme naših građana. Dovoljan je podatak da smo u protekle četiri godine od Vlade TK-a za štete od poplava dobili samo 30 hiljada KM. Građani su prepoznali naše napore i vidimo da imamo njihovu podršku“, govori Džafić.

Džafić ističe da je izmiještanje korita bilo jedno moguće rješenje ovog problema, jer su uzurpacija priobalnog dijela, nepropisna gradnja prilaznih mostova, ali i bacanje smeća u rijeku doveli do suženja riječnog korita i nanosa velikih količina otpada.

„ Uzurpirano je društveno zemljište i to su mještani priznali. Izgrađeni su nelegalni i nepropisni mostovi koji su sprečavali normalan protok vode. Također, neodgovorni građani su bacali otpad u rijeku, koja je prilikom jačih padavina završavala na ovom dijelu općine. Sve je to uticalo na plavljenje imovine. Nije nam preostalo ništa drugo nego da porušimo sve mostove i da pristupimo kvalitetnijem rješavanji prilaza kućama. Općinskom vijeću ću ponuditi odluku u kojoj ćemo zatražiti da građanima prodamo dio uzurpiranog zemljišta“, naglašava Džafić.

Zaključio je da se uređenjem riječnih korita smanjuje opasnost od poplava, što su pokazali i prethodni zahvati.

„Od 2017.godine do danas uredili smo nekoliko riječnih korita (u Hidanima, Memićima i Kalesiji Gornjoj) i na tim mjestima nije bilo izlijevanja rijeka iz korita u posljednje vrijeme. To je dokaz da se samo sistemskim pristupom dolazi do kvalitetnih rješenja kojima se štiti imovina građana i rizik od poplava svodi na minumum“, zaključuje Džafić.

(pricesagranice/Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: