Načelnik Džafić primio mlade nogometaše koji su nastupili na turniru u Njemačkoj

Općinski načelnik Sead Džafić danas je upriličio prijem za dječake Škole mladih talenata, koji su nedavno nastupili na  tradicionalnom Međunarodnom nogometnom turniru za dječake do 13 godina, održanom u njemačkom Munderkingenu (u blizini Ulma). Na ovom renomiranom nogometnom turniru već godinama nastupaju:Bayern Munchen, Borussia Dortmund, Schalke 04, Stuttgart, Eintracht Frankfurt, Mainz, švicarski Luzern, češke ekipe iz Praga, Slavia i Sparta, italijanska Fiorentina, prošlogodišnji prvak Vojvodina iz Srbije, slovenski Maribor, rumunski Cluj, kao i ekipe iz: Francuske, Turske, Finske, Litvanije, Austrije.

Našu zemlju predstavljala je Škole mladih talenata, koju su s klupe vodili treneri Šefik Imamović (ŠF Respect Kalesija) i Asmir Omerović (ŠF Junior Gračanica). Ekipu je sačinjavalo 14 igrača, od kojih su četiri igrača su bila sa područja općine Kalesija (po dva iz kalesijske Bosne i tojšićke Sloge), a preostalih 10 igrača su činili omladinci iz: Gradačca, Gračanice, Tuzle i Sapne.

Općinski načelnik Sead Džafić se tokom prijema zahvalio treneru Imamoviću, mladim nogometašima iz Kalesije i njihovim roditeljima na uspješnoj prezentaciji kalesijskog sporta, a posebna zahvalnost izražena je Kalesijcu Elvisu Hodžiću koji živi i radi u Ulmu, a koji je najzaslužniji za učešće dječaka iz Kalesije i TK-a na ovom zapaženom turniru.

Načelnik Džafić je, ovom prilikom, uručio i skromne poklone igračima koji su nastupili na turniru u Njemčakoj i obećao pomoć i u narednom periodu.

„ Prošle godine je bilo upitno održavanje turnira „Respect kup“. U razgovoru sa Imamovićem i njegovim saradnicima sam kazao da će se turnir održati i da nisu upitna sredstva. Pomogao sam im i vidjeli ste da je turnir protekao uz odličnu organizaciju. Tako ću se ponašati i kao općinski načelnik. Neću dozvoliti da djeca, koja imaju talenta, ispaštaju zbog političkih ili problema personalne prirode. Ova djeca, kao i svi oni koji na najbolji način prezentuju našu sredinu, imat će moju podršku i učinit ćemo sve da im obezbijedimo što bolje uslove za rad.  Lijepo je čuti da su naša djeca uspješna i da donose priznanja sa međunarodnih takmičenja.  Čestitam Šefiku Imamoviću, kao treneru, djeci i njihovim roditeljima na postignutim rezultatima i nadam se da će u budućnosti postizati još bolje rezultate“, kazao je Džafić.

Dodao je da je ovaj turnir u Njemačkoj pokazao da Kalesija ima jaku dijasporu i ljude koji su uspješni širom Evrope, poput Elvisa Hodžića. Naglasio je da općine Kalesija ima obavezu da takvim ljudima posveti dovoljno pažnje, da s njima uspostavi bližu komunikaciju i znatno bolju saradnju nego do sada.

„Proteklih godina se nedovoljno radilo na tome da našim ljudima u inostranstvu posvetimo dovoljno pažnje. Ti ljudi očekuju naše pozive, žele saradnju i nude pomoć sredini u kojoj su rođeni. Prije mjeec dana sam organizirao sastanak sa Kalesijacima iz dijaspore i već imamo pozitivne pomake. Treba sa sarađivati  sa ljudima, okupljati ih i ponuditi prave projekte. Kalesija ima jako veliku dijasporu. To su jako pametni, obrazovani i bogati ljudi, koji nude pomoć. Jedan od njih je i Elvis Hodžić koji, kao što ste čuli od Imamovića, godinama organizira odlazak naše djece na turnir u Njemačkoj i svaki put im obezbijedi potrebnu logistiku. Ovakve ljude trebamo više animirati. U budućnosti će biti još mnogo ovakvih odlazaka u inostranstvo, ali i dolazaka njhiove djece i ekipa u Kalesiju“, istakao je načelnik Džafić.

Šefik Imamović, trener u ŠK „Respect“ Kalesija se zahvalio načelniku Džafiću na prijemu dječaka, koji su nastupili na turniru i njihovih roditelja, ali i na dosadašnjoj podršci.

„Podrška načelnika Džafića je velika snaga nama sportistima, ternerima, djeci i njihovim roditeljima. Sead Džafić je i prije preuzimanja pozicije načelnika podržavao sport, a posebno mlađe kategorije, na čemu mu se još jednom zahvaljujem. Želim napomenuti da je zahvaljujući Seadu Džafiću“, koji tada nije bio načelnik općine,  prošle godine održan „Respect kup“. Na osnovu dosadašnjeg iskustva ne sumnjam u iskrene namjere  načelnika Džafića i uvjeren sam da će svi sportisti u Kalesiji imati njegovu podršku i pomoć“, rekao je Imamović.

Škola mladih talenata, kao jedini predstavnik BiH na ovom turniru, je od ukupno 35 učenika zauzela devetu poziciju. Mladi nogometaši iz TK-a i Kalesije su u jako teškoj grupi savladali rumskog Cluja, a poraženi od Bayerna i Luzerna.

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.