Načelnik Džafić obišao radilišta na uređenju riječnih korta u Memićima i Tojšićima

Općinski načelnik Sead Džafić i pomoćnik načelnika Hazim Halilović obišli su danas radilišta u Memićima i Tojšićima, gdje su u toku radovi na čišćenju i uređenju riječnih korita Tavna i Gribaja. Riječ je o projektu hitnog oporavka od poplava koji se finansira posredstvom Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Vlade FBiH.

Po riječima načelnika Džafića radovi na čišćenju rijeke Tavna u Memićima se izvode predviđenom dinamikom, dok radove na čišćenju rijeke Gribaja u Tojšićima usporavaju neriješeni imovinski odnosi, jer su neki građani izgradili objekte u sklopu riječnog korita..

„ U Memićima vlasnici priobalnog zemljišta nisu pravili nikakve probleme i radovi se odvijaju u skladu sa planom. Međutim, u Tojšićima ima problema koji usporavaju radove. Dobio sam informaciju da su neki ljudi uzurpirali korito rijeke i sagradili objekte na tim mjestima. Danas će doći i kantonalni inspktori za vode i nadamo se da ćemo naći rješenje kako bi ovaj posao priveli kraju. Zbog toga nisam u cjelosti zadovoljan, ali nadam se da će izvođač radova završiti posao u predviđenom roku“, kazao je načelnik Džafić.

Pored uređenja i čišćenja riječnih korita načelnik Džafić je najavio i projekat navodnjavanja poljoprivrednog zemljišta, a prioritet u narednom periodu će biti kandidovanje projekta regulacije rijeke Spreča, kako bi se u budućnosti spriječilo plavljenje državnog poljoprivednog zemljišta u Sprečkom polju.

” Kalesija se već nalazi među općinama koje su ušle u projekat navodnjavanja. Moja želja je da do kraja mandata obezbijedimo projekat i dobijemo sredstva za regulaciju korita riječe Spreča. Time bi zemljište koje je nekada koristilo PP Spreča, a koje danas pored Spreče, kroz zakup, obrađuju i kalesijski poljopirvrednici, dovedeli na zavidan nivo“, istakao je Džafić.

Inače, ukupna vrijednost projekta čišćenja, sanacije i uređenja riječnih korita na području općine Kalesija iznosi 896.545 KM, a izvođač radova je firma „Papilon“ iz Čelića. Rok za završetak radova je dva mjeseca. Ovim projektom će se u značajnoj mjeri poboljšati sigurnost građana i njihove imovine, koja je posljednjih godina, prilikom obilnijih padavina, često bila izložena plavljenju.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: