Na izletištu „Kiseljak“ u Dubnici održana manifestacija „Dani kulturne i prirodne baštine majevičkog kraja“

U utorak je, na lokalitetu ekološkog izletišta „Kiseljak“ u Dubnici, održana ekološka manifestacija u okviru „Dani kulturne i prirodne baštine majevičkog kraja“.

Nakon uvodnih obraćanja prof. dr. Muhameda Omerovića, predsjednika Eko-Zelenih TK, Muje Tosunbegovića, predstavnika Općine Kalesija, i mr. Rusmira Djedovića, predstavnika Zavoda za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, pristupilo se  otvaranju česme na izvorištu mineralno-ljekovite vode. Uređenjem izletišta, postavljanjem česme i eko-table za identifkaciju eko-turističke destinacije „Kiseljak“, povećan je stepen higijene ovog vrijednog izvorišta.

Nakon toga pokrenuta je ekološka debata o temi „Prirodna baština i kultura naroda majevičkog kraja, turističke, ekološke i baštinske vrijednosti krajolika“. O ovoj temi govorili su još i književnik Mehmed Đedović, Samir Halilović, Pero Mićunović, književnik Fahrudin Sinanović, književnik Hasan Paloš…

Istaknut je znaaj izletišta „Kiseljak“ i izvora mineralne vode, te da bi se Oćina Kalesija i druge nadležne institucije morale uključiti u očuvanje ovog izletišta i izvorišta mineralne vode. Naglašeno je i da se uz neznatna ulaganja ovo izletište može pretvoriti u atraktuvnu turističku lokaciju.

Poslije radnog dijela uslijedilo je druženje i osvježenje učesnika. Ovaj projekat podržali su Federalno ministarstvo kulture i sporta i Općine Kalesija.

Dan ranije, u ponedjeljak, povodom Svjetskog dana zaštite okoliša i okončanja ekonatječaja za izbor najljepše avlije i terase, dodijeljene su zahvalnice Nuriji Smajloviću i Narcisu Zuliću.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: