Na današnji dan: Kalesija postala prvi oslobođeni grad u BiH

Kalesija danas slavi 26 godina od oslobođenja.

Ova općina se  2. maja 1992. godine našla među prvim bosanskohercegovačkim gradovima na udaru velikosrpskog agresora.

Nakon sedmodnevnog granatiranja, 9. maja započeo je snažan napad, a velikosrpski agresor 11. maja 1992. godine zauzima centar Kalesije sa teritorijem istočno od rijeke Bjeljevac, izuzev naselja Zukići i Jajići.

Prodor srskih jedinica zaustavljen je na Bjeljevcu, čime je spriječena namjera srpskih jedinica da se spoje sa jedinicama JNA koje su i dalje bile na Aerodromu Dubrave i u tuzlanskoj kasarni. Da im je spajanje uspjelo, historija ovog kraja i cijele BiH bila bi potpuno drugačija.

Nakon žestokog otpora na Bjeljevcu, koji je totalno iznenadio tehnilki i vojno nadmoćnijeg velikosrpskog agresora, uslijedilo je novo iznenađenje – kontranapad.

Kalesijski borci, uz pomoć nekih jedinica iz Tuzle i Podrinja, 23. maja 1992. godine kreću u kontranapad. Kada se činilo da akcija neće uspjeti, hrabri borci Prnjavorske čete probijaju agresorske linije i oslobađanju naselje Prnjavor, a zatim i centar Kalesije. U narednim danima uslijedilo je oslobađanje Dubnice, Kalesije Gornje i drugih naselja, čime je uspostavljena i putna komunikacija sa Sapnom i Teočakom, koji su bili ostali u okruženju.

Kalesija je 23. maja 1992 postala prvi oslobođeni grad u Bosni i Hercegovini, a ova pobjeda odjeknula je širom BiH i dala dodatni moral braniocima BiH.

Tokom agresije na BiH borci iz Kalesije, raspoređeni u dvije brigade 205. brdsku i 242. sprečansko-muslimansku lahku brigadu “Gazije” i još nekoliko samostalnih jedinica, borili su se i na drugim ratištima, od Brčkog, preko Sapne i Teočaka, do Maglaja i Krajine. Kalesija je za slobodu BiH dala ukupno 431 šehida.

Dejtonski sporazum odredio je novu administrativno uređenje Bosne i Hercegovine. Kao posljedica tog uređenja 71 km2 odnosno 26,1 % teritorije izdvojen je iz teritorije općine Kalesija koja je imala 272 km2 i pripojen novoformiranoj općini Osmaci.

Dan oslobađanja, 23. maj, u Kalesiji se slavi kao Dan općine.

Na današnjoj svečanoj akademiji bit će dodijeljene i priznanja zaslužnima. Najznačajnija nagrada, “Medalja sa zlatnim grbom” bit će dodijeljena Erni Sinanović – posthumno. Erna Sinanović je poginula u tragičnoj saobraćajnoj nesreći 03.januara ove godine.  Erna Sinanović iza sebe ima bogatu odbojkašku karijeru, koju je započela u Kalesiji u redovima OK Bosna, a nastupala je i za kalesijski “Polo”. Nosila je još dres Kule iz Gradačca, a kruna karijere bili su nastupi u reprezentativnom dresu. Više puta dobijala je priznanja, a proglašena je bila i za najboljeg sportistu Kalesije.

“Plaketa sa zlatnim grbom” dodijelit će se: Husi Turiću, kick bokseru, ODB Kalesija i OK Bosna Kalesija

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: