Na bosansku svadbu u Gornju Kalesiju došlo i 20-ak Austrijanaca

U Kalesiji i u Sapni tokom jula i avgusta bude priličan broj svadbi, više nego nekim drugim mjesecima. U tim svadbama obično je barem jedno od mladenaca iz dijaspore. Ovih dana svjedočili smo svadbi u kojoj i mladoženja i mlada  žive u inozemstvu, tačnije oboje žive u Cugu (Zug) u Švicarskoj. Riječ je o Ermi Avdić iz Kalesije Gornje i Said Hasanović iz Sapne. Erma je iz poznate kalesijske familije Avdić, magistrica je molekularne biologije i zaposlena je u švicarskom ROŠ-u, jednoj od najvećih svjetskih farmaceutskih industrija. Izabranik njenog srca mladoženja Said Hasanović je diplomirani ekonomista.

austrijanci3

Šerijatsko vjenčanje obavili su u Sapni, a po običaju svadbeno veselje priređeno je i kod kuće mlade i kod mladoženje.

Njihovom svadbenom veselju prisustvovalo je i dvadesetak Austrijanaca. Riječ je o prijateljima, kolegama i poznanicima Fahrudina i Nihada Avdić, mladenkinih roditelja.

austrijanci2

– Kad su čuli da ću u Bosni praviti svdbu svoje kćerke, izrazili su želju da dođu i upoznaju Bosnu. Sa zadovoljstvom sam pristao da budu moji gosti, kazao nam je Fahrudin Avdić, dodajući da je njihov dlazak u Kalesiji dobra prilika i da se ostvare čvršće veze pa i neki poslovni kontakti.

Među Austrijancima bili su i  Ajhorn Kristofer (Aichorn Christopher), Nikolas Huber (Nicolaus Huber), stručnjaci iz oblasti drvne industrije, i dr. Harald Kristen, stručnjak iz oblasti medicine.

– Posebno nam se dopada gostoljubivost ovdašnjih ljudi. Sviđa nam se i bosanska tradicija, običaj  i posebno to što čuvaju svoje porodice. To nam je jako zanimljivo i lijepo, kazao nam je Nikolas Huber.

austrijanci1

Većina njih je prvi puta bila u Bosni, ali, kako kažu,. Sigurno je da im ovo neće biti i posljednji put. Neki će već naredne godine doći.

Zadovoljni su i našim ljudima koji žive i rede u Austriji. Kako nam reče Nikolas Huber, da su svi kao njihovi domaćini Fahrudin i Nihada, bilo bi super. Za svoje domaćine imaju samo riječi hvale.

Tokom boravka u bosni, Austrijanci su iskoristili priliku i da posjete Srebrenicu i Memorijalni centar u Potočarima i poklone se svim stradalnicima genocida.

austrijanci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: