MSŠ Kalesija spremna za upis novih učenika

U Mješovitoj srednjoj školi Kalesija se privodi kraju školska 2019/2020.godina. Maturanti, koji su sredinom maja okončani nastavu, već su započeli sa polaganjem maturskih ispita, dok ostale učenike očekuje zaključivanje ocjena i završetak školske godine. Uporedo s tim vrše se pripreme za upis učenika u prve razrede, a  očekivanja su da će se upisati dovoljan broj učenika.

Prema riječima Elvira Mujkića, direktora MSŠ Kalesija provjetni radnici i učenici su se u drugom polugodištu suočili sa nesvakidašnjom situacijom jer je zbog pandemije onemogućeno normalno odvijanje nastavnog procesa. Ipak, zahvaljujući online nastavi školska godina će biti završena bez problema.

„ Zadovoljni smo na koji način je provedena online nastava, s obzirom da je za sve nas, kako učenike tako i prosvjetne radnike, to bila jedna novina. Na samom početku je bilo malih poteškoća, s obzirom svi učenici nisu imali adekvatnu računarsku opremu i pristup internetu, ali smo brzo riješili te probleme, zahvaljujući podršci bh-a telecoma i lokalnih firmi. Nakon toga nastava je protekla prema planiranom programu od strane Ministarstva obrazovanja TK-a. Najteži dio posla za profesore bilo je ocjenjivanje, ali ipak sve je na kraju privedeno na najbolji mogući način“, kazao je Mujkić.

On dodaje da su svi maturanti u MSŠ Kalesija uspješno završili školsku godinu. Međutim, sveukupna situacija je svršene srednjoškolce spriječila da kraj obrazovanja obilježe da dostojanstven način.

„Ministarstvo je donijelo odluku da maturanti neće polagati eksternu maturu, ali da učenici završnih razreda tehničkih škola imaju obavezu polaganja maturskog ispita, koji je ovih dana u toku. Još uvijek nismo dobili potvrdnu informaciju od Ministarstva obrazovanja da li možemo organizovati matursko veče“, govori Mujkić.

Za učenika generacije MSŠ Kalesija proglašena je Aida Mehanović, učenica medicinske škole, koja je tokom školovanja prikazala vrhunsko zananje i zalaganje.

Menadžment škole je, pored aktivnosti na privođenju kraju ove školske godine, ovih dana posebno angažovan na pripremama za upis učenika u prve razrede MSŠ Kalesija. Učenicima koji su završili osnovno obrazovanje ova škola je ponudila da izaberi jedno od 14 zvanja i zanimanja.

Mirza Isanović, pomoćnik direktora MSŠ Kalesija, je uvjeren da će se upisati dovoljan broj učenika, a da će, kao i proteklih godina, najveće interesovanje biti za medicinsku školu i frizere.

„U posljednje četiri godine najveće interesovanje je bilo za medicinsku školu (medicinska setra – tehničar). Prema važećim kriterijima za upis u medicinsku školu potrebno je da učenici imaju odličan uspjeh. Na drugom mjestu po popularnosti učenika je zanimanje firzer. Veliki interes do sada je postojao i za mašinske tehničare za kompjutersko projektovanje i CNC mašine. Također, posljednjih godina veliko zanimanje je bilo i za zanimanje zavarivač. Tu su još interesantna zanimanja: veterinarski tehničar, ekonomski tehničar i automehaničar. Međutim, zanimljivo je da učenici u posljednje vrijeme mali interes pokazuju za gimnaziju, iako znamo da je to jako dobra i kvalitetna škola koja je odlična osnova za nastavak školovanja“, ističe Isanović.

Na osnovu dosadašnjih iskustava evidentno je da učenici i njihovi roditelji osluškuju potrebe tržišta rada i da se najčešće opredjeljuju za upis u škole sa kojima će najlakše naći posao u BiH, ali i u inostranstvu.

(Priče sa granice/ Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: