MSŠ Kalesija proslavlja 44.rođendan

Mješovita srednja škola Kalesija danas proslavlja svoj 44.rođendan. Kroz nekadašnji Srednjoškolski centar, a danas Mješovitu srednju školu  Kalesija prošle su generacije učenika od kojih su neki postigli jako uspješne karijere u mnogim oblastima.

Škola je formirana 20.4.1977. godine, a izgrađena je sredstvima samodoprinosa mještana opštine Kalesija u toku akcije ”hiljadu i jedna škola” i drugim donacijama. Počela je sa radom kao usmjerena škola i imala ekonomski smjer, školu sa praktičnom obukom, a obrazovali su se i ratari i stočari. Odmah na startu, u školskoj 1978/79. godini  uvodeni su i novi profili: bravar, zavarivač i ugostitelj-konobar. Kasnije se uvodi još obrazovnih profila: trgovački, gumarsko-plastičarski, poljoprivredni i mašinski tehničar, a izvjesno vrijeme u školi je radilo istureno odjeljenje Građevinskog školskog centra iz Tuzle. Prema tadašnjim potrebama neka su se zanimanja i gasila i zamjenjivala novim. Tako je uveden i veterinarski smjer. U sastavu  škole danas se obrazuju slijedeće zanimanja: opća gimnazija, medicinski tehničar, mašinski tehničar za kompjutersko projektovanje, mašinski tehničar operater na CNC mašinama, poljoprivredni tehničar, veterinarski tehničar, ekonomski tehničar komercijalni smjer u trajanju od 4 godine, kao i automehaničar, instalater centralnog grijanja, trgovac, pekar,  u trajanju od tri godine. Mješovita srednja škola Kalesija danas ima 32 odjeljenja u kojima je oko 850 učenika, koje odgaja i obrazuje oko 70 zaposlenih profesora, stručnih saradnika i ostalih uposlenika.

Prema riječima direktora škole Elvira Mujkića,  uposlenici i učenici škole su se u posljednjoj godini susretali sa velikim izazovima, usljed pandemije koronavirusa,  koje su, uz instrukcije i odluke resornog kantonalnog Ministarstva, uspješno prebrodili.  

„Zbog epidemiološke situacije bili smo prinuđeni prvobitno preći na online nastava, a kasnije i na kombinovani metod,  online nastave i nastave u grupama u školi. Ipak, ohrabruje činjenica da nismo u školi nismo imali veliki broj zaraženih učenika i prosvjetnih radnika“, kaže Mujkić.

Istakao je  dobru saradnju sa lokalnim firmama na polju obrazovanja učenika.

„U više firmi učenici obavljaju praktičnu nastavu, ali je jedna posebno prepoznala rad škole te našim učenicima omogućila stipendije, ukupno 20 učenika za zanimanje zavarivač obuhvaćeno ovom saradnjom. Nadamo se da ćemo tu saradnju proširiti. Riječ je o firmi LAFAT KOMERC. Također, naših 8 učenika ostavrilo pravo na stipendiranje od strane Vlade TK-a kroz projekat deficitarnih zanimanja na području TK-a“, govori Mujkić.

Dodaje da je urađeno mnogo na unaprijeđenju i opremanju škole.  

„Izdvojio bih projekat rekonstrukcije krova, u vrijednosti od 40.000,00 KM, koji je realizovan sredstvima vlade FBiH, a posredstvom Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a. Ovaj projekat je realizovan nakon što je eskalirao problem prokišnjavanja škole, uz brzu reakciju menadžmenta škole i školskog odbora prema vladi TK-a i Ministarstvu obrazovanja i nauke, koji su odobrili realizaciju sredstava odobrenih od Vlade FBiH. Projekat nastavka energetske efikasnosti JU MSŠ Kalesija, vrijednosti 9.900 KM, koji je realizovan sredstvima vlade FBiH, a posredstvom Ministarstva prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a, a na zahtjev menadžmenta škole. U sklopu ovog projekta izvršena je zamjena postojeće neonske rasvjete i rasvjete sa žarnom niti sa rasvjetom na bazi led rasvjete (led cijevi i led sijalice), koji već daje efekte smanjenja potrošnje električne energije. Također, realizovan je i projekat rekonstrukcije elektroinstalacija i unutrašnjih radova u prizemlju, u iznosu od 27.000 KM. Sredstva su odobrena od strane Vlade TK-a na zahtjev menadžmenta škole. U ovom projektu su rekonstruisane učionice i dio hola u prizemlju škole, koji su bili uništeni dugogodišnjim prokišnjavanjem tog dijela škole. Izvršena je zamjena elektroinstalacija i zamjena postojećih podova i uređivanje zidova“, naglašava Mujkić.

Pored navedenih projekata, Mujkić ističe da je izvršena rekonstrukcija podova u četiri učionice, opremljeni kabineti mašinske struke sa 5 kompjutera, doniranih od Bh-a Telecoma, a ostvarena je dobra saradnja i sa drugim firmama i nevladinim organizacijama.

„  Dobili smo 10 laptopa, 10 kompjutera, 1 pametnu tablu, 15 stolova za učionicu, 30 učeničkih stolica, 30 tapaciranih stolica, 2 printera i 1 veš mašina (vrijednosti 15.000 KM). Ovaj projekat je realizovan kroz saradnju sa dijasporom kao donacija Bošnjačke organizacije „MOST-BRO“ iz Danske, a koji su pomogli bivši učenici naše škole koji se trenutno nalaze na privremenom radu u inostranstvu i lokalnog preduzeća „RILE PROMET“. Projekat opremanja kabineta oramrima- 11 ormara, realiziran je zahvljajući donacije NLB Banke Tuzla, dok opremanja zbornice, sa novim stolovima i trakastim zavjesama, realizovano sa lokalim poduzetnicima: Namještaj Kalajdžić i DSO Bajrami Fadil“, zaključuje Mujkić.

MSŠ Kalesija je ušla i u program UNDP-a, posredstvom Vlade TK-a, u sklopu kojeg će se izvršiti utopljavanje škole, za čije namjene će biti utrošeno 180.000 KM.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: