Mladi SDP-a traže povećanje sredstava za stipendiranje učenika i studenata, ali i podršku start-up biznisima

Sinoć je u prostorijama MZ Kalesija centar održan sastanak Foruma mladih SDP BiH Kalesija, a kojem je prisustvovao veliki broj novih članova. Tema sastanka je bio Nacrt budžeta Općine Kalesija za 2018. godinu.

Prilikom rasprave o nacrtu budžeta, mladi su iznijeli niz konkretnih prijedloga a neki od njih su jednoglasno zaključcima usvojeni, te će biti proslijeđeni Klubu vijećnika SDP-a u OV Kalesija.

Pored lokalnih problema koje muče mlade iz tih Mjesnih zajednica, posebno želimo da se osvrnemo na povećanje sredstava za stipendiranje učenika i studenata. Forum mladih SDP BiH Kalesija smatra da su sredstva od 90 stipendija godišnje nedovoljna za potrebe studenata i učenika s područja naše općine. Također, FOM zahtijeva od općinskog načelnika da izmijeni Pravilnik o dodjeljivanju stipendija, čime bi omogućili socijalno-ugroženim studentima i učenicima veće mogućnosti za dobijanje stipendija.

Mladi su se dotakli i podrške start-up biznisima, pošto u budžetu Općine Kalesija nikada nisu bila predviđena sredstva za te namjene. Svjesni činjenice da u ostalim općinama podrška start-up biznisima izuzetno dobro funkcioniše, smatramo da i u našoj općini ta stavka zaslužuje mjesto u Budžetu Općine Kalesija za 2018. godinu.

S obzirom da sve veći broj mladih osoba pristupa SDP-u u Kalesiji, Forum mladih SDP BiH Kalesija će u narednom periodu organizovati svečani prijem novih članova, ali i predstavljanje Plana 10 – Plana za mlade. Plan 10 predstavlja izborni program SDP-a za izbore 2018. godine, a koji nudi rješenja aktuelnih problema iz deset cjelina.

Također, Forum mladih SDP BiH Kalesija koristi ovu priliku da čestita Muameru Đedoviću, Kalesijcu, na izboru za novog predsjednika Mladih Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine.

FOM SDP BiH Kalesija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: