Mladi ljekari sa Biroa za zapošljavanje počinju raditi u Domu zdravlja Kalesija

Nakon mjeseci provedih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, sedam mladih ljekara s područja općine Kalesija od danas je u Domu zdravlja Kalesija zasnovalo prvi radni odnos. Pored njih, ugovore o zaposlenju sa direktorom Muhamedom Osmanovićem potpisala su još dva ljekara koja su prošle godine angažovana po Programu Vlade TK.

Sredstva za zapošljavanje sedam ljekara obezbijedio je Zavod zdravstvenog osiguranja Tuzlanskog kantona i Ministarstvo zdravstva TK, dok su novac za produženje ugovora za dva ljekara obezbijeđana iz budžeta općine Kalesija za ovu godinu.

Među mladim ljekarima koji su potpisali prvi ugovor o radu bila je i Azra Husić, koja se na Biro su za zapošljavanje nalazila od avgusta prošle godine.

„Iskreno ovo je velika prilika za nas mlade ljekare. Velika je to prilika jer ćemo raditi u svojoj zemlji, ne moramo ići negdje u inostranstvo. Mislim da ćemo imati dodatnu priliku za edukaciju, a nadamo da će u budućnosti biti još ovakvih projekata“, kazala je Husić kojoj je želja da u budućnosti specijalizira ginekologiju i akušerstvo.

Direktor Doma zdravlja Kalesija Muhamed Osmanović je izrazio zadovoljstvo prijemom mladih ljekara u radni odnos, čime se općina Kalesija svrstala u red malobrojnih općina koje na Zavodu za zapošljavanje više namaju nezaposlenih ljekara.

„Mi smo aplicirali na poziv Zavoda zdravstvenog osiguranja i Ministarstva zdravstva TK za zapošljavanje ljekara. Naša borba da primimo što više mladih ljekara je trajala tri mjeseca, s obzirom da smo jedna od općina koja je imala najveći broj ljekara na Birou za zapošljavanje. Presretan sam što smo uspjeli,  angažmanom mene kao direktora, načelnika općine i poslanika u Skupštini TK Dževada Hadžića, da u Program uvrstimo sedam ljekara za prvo zapošljavanje. S obzriom da u budžetu općine Kalesija imaju sredstva za zapošljavanje ljekara, po tom osnovu smo angažovali dva ljekara koja su prošle godine bila u Programu Vlade TK. Dakle, ukupno primamo devet ljekara čime ćemo praktično sve ljekare sa Biroa za zapošljavanje „skinuti“ sa evidencije nezaposlenih“, kazao je Osmanović.

Dodao je da je, pored ljekara koji su angažovani u Domu zdravlja, jedan ljekar, po istom Programu, uposlen u UKC Tuzla, a drugi u Zavodu za javno zdravstvo TK, dok su dva ljekara, koja su se nalazila na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, otišla u inostranstvo. Po riječima Muhameda Osmanovića od danas na Birou za zapošljavanje u Kalesiji više nema niti jednog nezaposlenog ljekara.

Osmanović je naglasio da će novouposleni ljekari u Domu zdravlja Kalesija u prvim sedmicama rada biti angažovani u timovima sa starijim i iskusnijim ljekarima, nakon čega će se osposobiti za samostalni rad.

„ U prvim sedmicama rada oni će raditi sa starijim ljekarima, kako bi se prije svega uveli u posao. Fakultet je jedno, a praksa je nešto sasvim drugo. Također, postoje određene „papirološke“ obaveze u vezi sa esencijalnom listom lijekova… Oni će u početku imati svoje mentore, a naša očekivanja su da će već od druge polovine mjeseca maja započeti samostalni rad“, kazao je Osmanović.

Ugovor sa mladim ljekarma je potpisan do kraja 2018.godine, nakon čega će se tražiti mogućnost njihovog daljnjeg angažmana.

 

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: