Mještani Vukovija strahuju da će se iz novoizgrađene Farme brojlera osjetiti neprijatni mirisi

Kompanija Bingo planira izradnju farme za uzgoj pilića (brojlera) u Vukovijama, općina Kalesija. Općinsko vijeće Kalesija je kompaniji Bingo u februaru 2018.godine dodijelilo zemljište za izgradnju ovog objekta, a u toku je pribavljanje potrebne dokumentacije za izgradnju farme.

Bingo je dostavio Federalnom ministarstvu okoliša i turizma Zahtjev za izdavanje okolinske dozvole –Studiju o uticaja na okoliš, a javna rasprava je zakazana za 16.septembar.

Tim povodom predstavnici mjesnih zajednica Vukovije Donje i Gornje danas su razgovarali sa nečelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem i njegovim saradnicima.

Načelnik Džafić je poručio mještanima Vukovija da nemaju razloga za brigu po okoliš jer je od vlasnika Binga dobio uvjeravanja da će Farma biti izgrađena po najsavemenijim standardima, koji se primjenjuju u zemljama Evrope.  

„Dogovorili smo se da zajedno općina Kalesija i MZ-a Vukovije Donje, prilikom javne rasprave, tražimo od investitora da maksimalno primjeni sve tehničke mjere kako bi se neutralisali svi, eventualni, neprijatni mirisi. Nama je jako važno da zaštitimo interese građana ali i da investitoru omogućimo povoljan ambijent. Kompanija Bingo je već kupila zemljište, na početku piste, iz pravca Međaša, i na toj lokaciji planira graditi veliki tržni centar. Jako nam je važno da Bingo nastavi sa investicijama u Kalesiji, ali isto tako i da naši građani budu zadovoljni“, rekao je načelnik Sead Džafić.

Mještani Vukovija su u razgovoru s načelnikom istakli da postoji strah da će se iz novoizgrađene Farme širiti neprijatni mirisi i dodaju da već u svojoj blizini imaju farme, koje zagađuju zrak u njihovom naselju.   

Amir Muhtarević kaže da se u krugu od oko 500 metara od njegove kuće nalaze tri firme iz kojih se šire neprijatni mirisi.  

„Čitavo ljeto nisam mogao sjesti na svojoj avliji zbog nesnošljivog smrada koji dolazi iz okolnih firmi. Već imamo Farmu pilića „Srle komerc“ iz koje dolazi smrad. Isto tako osjeti se smrad laka iz „Prime“, a tu je i godinama Farma „Spreča“. Strah me da će se izgradnjom još jedne farme stanje još pogoršati“, kazao je Muhtarević.

Njegovo uvjerenje dijele i ostali mještani Vukovija, koji ističu kako nemaju ništa protiv izgradnje nove Farme u Vukovijama, ali da se ispoštuju sve procedure u pogledu zaštite životne sredine.

Himzo Dukić, zamjenik predsjednika Vijeća MZ-e Vukovije Donje kaže da je Bingo od strane kantonalnog ministarstva dobio dozvolu za investiciono ulaganje i da su građani sada dovedeni u bezizlaznu situaciju u kojoj samo mogu tražiti da se maksimalno ispoštuju ekološki standardi.

„Nama je najbitnija zaštita ljudskih života. Moraju se poduzeti sve mjere zaštite životne sredine, kako iz Farme ne bi dolazili neprijatni mirisi. Situacija u Vukovijama je već alarmantna zbog tri farme, a kad dođe i četvrta bit će problem. Ono što jedino tražimo je kompletna zaštita stanovništva u Vukovijama. Ako se to ne desi onda ćemo poduzimati druge mjere“, naglasio je Dukić.   

Načelnik Džafić i njegovi saradnici su naglasili da će nastojati da natjeraju i ostale farme u Vukovijama da pronađu način kako da neutrališu neprijatne mirise, koji dolaze iz njihovih preduzeća i da se na taj način zaštiti zdravlje mještana.

„Sve ono što građani budu tražili na javnoj raspravi, u pogledu zaštite okoline, mi ćemo od investitora to tražiti da ispoštuje i građani će u tom pogledu imati našu maksimalnu podršku“, rekao je načelnik Džafić. Dodao je da će posao u novoizgrađenoj Farmi Binga u Vukovijama dobiti oko 30 građana.  

Podsjetimo, kompanija Bingo je ranijih godina otvorila farme brojler pilića, jednu u Špionici (na teritoriji općine Srebrenik, kapaciteta 60.000 pilića) i jednu na Dubravama (općina Živinice kapaciteta 90.000 pilića).

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: