Mještani Dubnice dobili vodu sa izvorišta u Majevici

Mještanima Dubnice danas je na upotrebu predat novosagrađeni mjesni vodovod. Ovim projektom je riješen problem vodosnadbijevanja 260 domaćinstava, koji su do sada imali velikih problema u snadbijevanju pitkom vodom. Vodovod su svečano u funkciju pustili Ismet Mešić, po ovlaštenju općinskog načelnika i Haris Mehmedović, predsjednik MZ-e Dubnica – Mahmutovići.

Obraćajući se građanima, Ismet Mešić je istakao važnost ovog projekta za stanovnike Dubnice i dodao da će općina Kalesija i u narednom periodu, učiniti dodatne napore na poboljšanju komunalne infrastrukture u ovom naselju.

„ Ugovor je napravljan na bazi 260 korisnika, koji su učestovali u izgradnji vodovoda, u iznosu od 500 maraka po domaćinstvu. Bilo je određenih problema, s obzirom da neki od korisnika nisu uplatili sva sredstva, ali je sa današnjim danom riješen i taj problem. Važno je napomenuti da općina Kalesija, podržana od Razvojnog programa UN-a,  radi na izgradnji mosta na Maloj rijeci, čime će se poboljšati putna komunikacija Dubnice sa Hrasnom Gornjim“, kazao je Mešić i naglasio da očekuje da u narednom periodu pristupi rješavanju problema fekalne kanalizacije u Dubnici.

Haris Mehmedović, predsjednik MZ Mahmutović izrazio je oduševljenje puštanjem u rad novosagrađenog vodovoda i naglasio da je ovo historijski dan za stanovnike Dubnice.

„Mještani Dubnice do sada nisu imali riješeno vodosnadbijevanja na organizovan način. Dio stanovnika je koristio vodu iz vlastitih bunara, dok su drugi koristiti stari vodovod, koji nije mogao zadovoljiti potrebe većine stanovnika. Ljudi su se snalazili kako su znali i umjeli. Zbog toga je ovo za nas jako važan, historijski, projekat jer će 260 domaćinstava imati kvalitetno i kontinirano snadbijevanje vodom. Glavno izvorište se nalazi u Majevici, a općina Kalesija je finansirala vodovodnu trasu dužine 7 kilometara. Ovim projektom je riješeno vodosnadbijevanje većine domaćinstava, a ukoliko bude još zainteresovanih građana pristupit ćemo iznalaženju novih izvora vode u Majevici“, kazao je Mehmedović, koji se zahvalio općini Kalesija i JP „Vodovod i kanalizacija“ – Kalesija na pomoći pruženoj u realizaciji ovog projekta.

Za razliku od većine stanovnika kalesijske općine, koji koriste vodu sa izvorišta „Krušik“ u Donjim Vukovijama,  stanovnici Dubnice će se snadbijevati vodom sa izvorišta u Majevici. Kao alternativni priključak će se koristiti voda iz “Krušika”, ukoliko izvori iz Majevice ne budu mogli zadovoljiti sve potrebe mještana Dubnice.

 

FOTO:

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: