MIZ Kalesija: Osuđujemo bespravnu (nado)gradnju mezarja, kao i rušenje bez saznanja nadležnih

  • Saopštenje za javnost Izvršnog odbora Medžlisa IZ Kalesija

Povodom medijskih napisa, od 01.02.2020. godine, o činu rušenja okolice mezara na mezarju u džematu PrnjavorMedžlis IZ Kalesija dužni smo dati više informacija o konkretnom slučaju, činjenicama koje su pogrešno interpretirane, zanemarene ili nisu nikako navedene, a zbog iznesene klevete, izazvanog govora mržnje i nemjerljive štete učinjene  Medžlisu IZ Kalesija.

Naime, Alić Ševala, iz Tuzle, obratila se džematskom odboru Prnjavor zahtjevom za gradnju okolice i postavljanje novih nišana (stari su već bili postavljeni) na mezaru njene majke u centralnom mezarju u Prnjavoru. Isti ju je uputio na Medžlis IZ Kalesija, obzirom da gradnja okolice prema Pravilniku o mezarjima nije dozvoljena, osim u posebnim okolnostima, o čemu konačnu odluku donosi Izvršni odbor Medžlisa. Po upućenom zahtjevu Alić Ševala je upoznata sa sadržinom Pravilnika, pri čemu je preuzela jedan primjerak istog, a nakon nekoliko dana, dostavila je zahtjev za gradnju okolice, onako kako to Pravilnik predviđa. Izvršni odbor je zaprimio zahtjev, imenovao komisiju koja je izvršila uvid na licu mjesta i sačinila zapisnik sa preporukom, nakon čega je donesena odluka kojom se zahtjev Alić Ševale odbija kao neosnovan, jer nisu ispunjeni uslovi iz člana 17. Pravilnika: „Okolice se mogu postavljati samo ukoliko konfiguracija terena na mezarju to zahtijeva uz prethodnu saglasnost Komisije koju imenuje Izvršni odbora Medžlisa“, konfiguracija tla – ravničarski predio ne zahtjeva gradnju okolice radi postavljanja nišana. 

Iako upoznata sa odredbama Pravilnika, Alić Ševala je prije odluke po podnesenom zahtjevu, bez ikakve saglasnosti, angažovala lica koja su započela gradnju okolice, a koja su od strane džematskog odbora Prnjavor upoznata da ne postoji saglasnost za to, te da će zbog ugrožavanja posjeda biti prijavljeni nadležnim policijskim organima, nakon čega su radovi obustavljeni. Međutim, navedena upozorenja, i nepostojanje saglasnosti Alić Ševala, je vrlo brzo zanemarila i pronašla lica koja su, kako sama navodi „preko ograde“, unijela materijal i izgradila okolicu. Da li je tim svojim činom povrijedila nekog od vakifa skoro izgrađene ograde ili nekog drugog džematliju koji nije mogao podnijeti takvo postupanje Alić Ševale, pa je uništio postavljenu okolicu, na nadležnim organima je da utvrde i u skladu sa zakonom tretiraju takav postupak. Postupke samovoljnog zaposjedanja mezarja, kao i rušenja sagrađenih nišana i okolica, Medžlis IZ Kalesija, u skladu sa principima Islama, najstrožije osuđuje.

Medžlis IZ Kalesija, u konkretnom slučaju, proveo je propisane procedure, Alić Ševalu upoznao sa pravima i obavezama i po njenom pisanom zahtjevu donio i proslijedio joj odluku. Medžlis nije donio nikakvu odluku kojom nalaže rušenje izgrađene okolice, niti poduzeo radnje uklanjanja iste, pa su iznesene informacije da je Medžlis uništio uređeni mezar neistinite, i gnusna potvora. Navedene činjenice argumentuje dokumentacija u vidu zapisnika, odluka, prepiski, dostavnica i dr. relevantnog materijala, koji će poslužiti kao dokaz u sudskom procesu zbog iznesene klevete, izazvanog govora mrženje i nemjerljive štete učinjene  Medzlisu IZ Kalesija.

Nažalost, „civilizacijski iskorak“ napravljen Pravilnikom o mezarjima Medžlisa IZ Kalesija, da se novcem ne može kupiti baš sve (član  15. stav (2) „Za postavljanje nišana ne plaća se naknada“, i član 17. stav (2) „Za postavljanje opravdanih okolica ne plaća se naknada“), i ustrajnost na istom,  u potpunosti je devalviran. 

U zaštiti integriteta Medžlisa IZ Kalesija tražit ćemo pomoć kako unutar Islamske zajednice tako i od organa lokalne i državne vlasti. 

Na kraju, a u vjerničkoj komunikaciji uvijek na početku, osnovanost naprijed obrazloženog treba potražiti u Kur’anu i Hadisu. 

S poštovanjem,

                                                                                                  Predsjednik IO                                                                                            Medžlisa IZ Kalesija                                                                                                  Ibrahim Aljić

(NKP.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: