Ministar Ramić u posjeti Medžlisu IZ Kalesija: Potpisani ugovori o realizaciji projekata u džematima Šeher i Sarači

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica, dr. Edin Ramić,  je posjetio Medžlis Islamske zajednice Kalesija i tom prilikom je glavnom imamu Medžlisa IZ Kalesija uručio odluke i ugovore o realizaciji projekata u džematima Šeher i Sarači.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica u proteklom periodu je realizacijom mnogobrojnih projekata nesebično pomoglo rad Medžlisa Islamske zajednice Kalesija, odnosno džemate koji gravitiraju pri Medžlisu Kalesija. I ove godine Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, na čijem čelu je dr. Ramić, pokrovitelj je brojnih vjersko-kulturnih manifestacija i sufinansijer raznih projekata.

Danas, 13. augusta 2018. godine, ministar Ramić posjetio je Medžlis Islamske zajednice Kalesija i tom prilikom je glavnom imamu uručio odluke i ugovore o projektima u džematima Šeher i Sarači čijom realizacijom će se pomoći izgradnja infrastrukture i poboljšanje vjerskog života u ovim džematima.

Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica će u džematu Sarači realizovati projekat unutarnjeg uređenja vakufske kuće čija izgradnja još uvijek traje, dok će u džematu Šeher Ministarstvo pomoći u realizaciji projekta uređenja i ograđivanja džamijskog harema. U haremu džamije u Šeheru, odnosno haremu Ahmed-begove džamije (mezaristanu) ima još sačuvanih starih nišana, a najstariji je s natpisom iz 1105. godine po Hidžri, odnosno 1693/1694. godine. Cilj ovog projekta jeste očuvanje spomenika naše historije i unapređenje vjerskog života u ovom povratničkom džematu.

Ministar Ramić je istakao važnost osnaživanja povratničkih sredina, kao i poboljšanje vjerskog života u povratničkim džematima. Glavni imam Medžlisa IZ Kalesija se zahvalio ministru na pomoći koju Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica, kao i ministar sa svojim saradnicima, pružaju Zajednici a naročito povratničkim džematima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: