Ministar Ramić potpisao Sporazum o saradnji sa općinama Kalesija, Banovići i Čapljina

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr.sci. Edin Ramić danas je sa općinskim načelnicima u  Sarajevu potpisao Sporazum o saradnji na implementaciji podprojekata o zatvaranju kolektivnih i alternativnih smještaja na području općina Čapljina, Kalesija i Banovići te Aneks Sporazuma za Općinu Živinice.

Ovim Sporazumom planirana je izgradnja novih stambenih objekata na području općina Čapljina i Kalesija sa ukupno 121 stambenom jedinicom, te sanacija postojećih stambenih objekata na tri lokacije Općine Banovići sa ukupno 30 stambenih jedinica. Aneks Sporazuma za Općinu Živinice podrazumijeva izmjenu lokacije predviđene za izgradnju stambenog objekta sa 43 stambene jedinice.

Riječ je o realizaciji projekta zatvaranja kolektivnih i alternativnih smještaja – CEB II čiji je implementator Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica.

“Ukupna planirana vrijednost podprojekata potpisanim Sporazumom u općinama Čapljina, Kalesija i Banovići iznosi oko 4,5 miliona eura, od čega kreditno zaduženje iznosi skoro 3,5 miliona, a iznos od milion eura je doprinos općina. Taj doprinos jedinica lokalne zajednice ogleda se u osiguranju zemljišta, dozvola, investiciono-tehničke dokumentacije te potrebnih saglasnosti za priključenje na komunalnu infrastrukturu kao i usluge nadzora nad izvođenjem radova”, kazao je federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica dr.sci. Edin Ramić.

Izgradnjom i sanacijom objekata u ove četiri općine planirano je osiguranje smještaja za ukupno 553 osobe.

“Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica poduzelo je sve potrebne radnje na iznalaženju neophodnih finansijskih sredstava te provelo procedure za dobijanje saglasnosti Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i kreditora – CEB Banke. Izgradnja i sanacija stambenih objekata u ovim općinama će se finansirati iz rezervnih sredstava koja su bila na raspolaganju u okviru Projekta CEB II te od ušteda nastalih na ranije realiziranim podprojektima” zaključio je ministar Ramić.

Potpisivanjem današnjeg Sporazuma nastavljaju se planirane aktivnosti na provođenju projekta CEB II koji je namijenjen zatvaranju kolektivnih i alternativnih smještaja u Federaciji BiH.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: