Ministar Hodžić i načelnik Džafić saglasni da je neophodno obezbijediti bolju poslovnu klimu u Kalesiji

U okviru obilježavanja Globalne sedmice poduzetništva Nermin Nermin Hodžić, ministar razvoja i poduzetništva Tuzlanskog kantona i Željko Babić, predsjednik obrtničke komore TK-a danas su boravili u Kalesiji.

Nakon razgovora  sa načelnikom Seadom Džafićem u zgradi općine Kalesija,  kantonalna delegacija je posjetila fabriku Unis TOK i obrtničku radnju“Mehidić” u Miljanovcima.

Cilj ove posjete bio je da se sagledaju mogućnosti otklanjanja administrativnih barijera, koje su u nadležnosti Općine i Kantona, smanjenje nameta i stvaranje boljeg ambijenta za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta u Kalesiji.

Ministar Hodžić je izrazio zadovljstvo što je za načelnika općine Kalesija došao čovjek iz realnog sektora koji najbolje poznaje prilike, ali i preprepke u daljem razvoju privrede.

„Nadam se da će dolaskom g-dina Džafića za načelnika promijenti poslovna klima u Kalesiji i da će se u narednom periodu u budžetu općine Kalesija naći sredstva za razvoj privrede i otvaranje novih radnih mjesta. Nažalost, općina Kalesija u proteklom periodu nije osiguravala poticaje privrednicima. Ministarstvo razvoja i poduzetništva će, zajedno sa općinsom Kalesija,  intenzivirati saradnju i obezbijediti direktne poticaje za nova zapošljavanja“, rekao je ministar Hodžići.

Dodao da je usaglašen zaključak koji se odnosi na usaglašavanje, ukidanje ili smanjenje parafiskalnih namet, ali i poticajima u vidu osiguranja industrijskih zona za koje će biti obezbijeđene sve neophodne dozvole, kako bi privrednici u startu imali olakšanu situaciju.

Načelnik Džafić je istakao da se kalesijski privrednici u najvećoj mjeri suočavaju sa problemima administrativne prirode, koje će u narednom periodu nastojati da riješi.

„Uglavnom su to problemi sa izdavanjem građevinskih i urbanističkih dozvola, ali i visoke stope poreza i doprinosa“, kazao je Džafić.

Istakao je da je neophodno primjeniti drugačiji pristup u pogledu stvaranja industrijskih zona.

„Kod nas je do sad bila praksa da se odredi parcela i da se kaže kako je to industrijska zona.  Nije to industrijska zona. Prava industrijska zona je kad pripremiš kompletnu infrastrukturu na tom području i investitoru ponudiš lokaciju u toj zoni bez ikakve naknade. Nastojat ću da, po usvajanju Prostornog plana, napravimo takve industrijske zone i da ih ponudimo investitorima po najpobvoljnijim uslovima“, naglasio je Džafić.

Željko Babić, predsjednik obrtničke komore TK-a je od načelnika Džafića zatražio smanjenje takse za obrtničku djelatnost, ali i reviziju dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta.

„Interesanstno je da je poljoprivredni obrt u Kalesiji u velikoj ekspanziji i zbog toga smo od načelnika zatražili da se smanji taksa, kako bi se povećao broj zainteresovanih za registraciju obrta. Veliki problem u Kalesiji je i poljoprivredno zemljište, jer imate značajan broj registrovanih poljoprivrednika koji nisu dobili državnu zemlju u zakup. Zbog toga smatram da je neophodno izvršiti kontrolu, odnosno reviziju državnog poljoprivrednog zemljišta koju ni trebalo dodijeliti registrovanim poljoprivrednim proizvođačima.

U okviru obilježavanja Globalne sedmice poduzetništva u narednom periodu očekuje obilazak škola i posjeta učenika uspješnim preduzećima kako bi se afirmisalo poduzetništvo, ali i izvršila promocija uspješnih preduzeća na području TK-a.

FOTO:

 

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: