Mensur Hukić smijenjen sa pozicije predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija

Vijećnici Općinskog vijeća Kalesija su donijeli Odluku o smjeni Mensura Hukića sa pozicije predsjedavajućeg Općinskog vijeća Kalesija. Za Odluku o smjeni Hukića je glasalo 18 vijećnika, 7 vijećnika bilo je suzdržano, dok je 1 vijećnik bio protiv.

Nakon otvaranja rasprave po ovoj tački dnevnog reda, predsjedavajući Mensur Hukić je vođenje sjednice prepustio zamjeniku Jasminu Osmančeviću.

U obrazoženju prijedloga Odluke, Klub vijećnika Stranke demokratske akcije Kalesija je naveo kako smatra da predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija Mensur Hukić obnašajući funkciju koja mu je povjerena od strane vijećnika svoj posao u proteklom periodu nije obavljao odgovorno i dovoljno uspješno

Admir Karić (NiP) – Da li je Mensur Hukić zloupotrebljavao poziciju predsjedavajući? Hukić je poziciju predsjedavajućeg obnašao korektno i bio je tolerantan prema vijećnicima. Ovo je čisto pokazivanje mišića. Na konstiturajućoj sjednici 13 ili 14 vijećnika je izašlo iz sale.

Mensur Hukić (predsjedvajući vijeća) –  Meni je sporan opisani razlog ili objašnjenje koje nema veze sa stvarnošću. Zamolio sam da mi se objasni ali to niko nije učionio. Imao sam korektnu saradnju sa izvršnom vlašću. Imamo vijećnika koji kod načelnika ulaze 4-5 puta. Mensur Hukić to nije radio. Smatram da sam čestito odradio svoj posao i odlazim uzdignuta čela. Neću i nisam htio da potpišem računa za reprezentaciju koju vijeće nije napravilo. Taj račun nisam napravio ja niti vijeće. Pričalo se kako pravim kontra većinu, jer se na taj način tražio alibi za moju smjenu. Drago mi je da sam bio predsjedavajući vijeća i da sam doprinio kvalitetnom radu. Zahvaljujem se kolegama vijećnima na konstruktivnoj saradnji. U narednom period imat ću kvalitetnih inicijativa i vijećničkih pitanja. Građani trebaju da znaju odgovore nan eka pitanja. Svjesno od kolega nisam nikoga zvao da pitam kako će glasati po ovoj tački. Svako od vas će svojim razum procjeniti i glasati onako kako smatra da je to ispravno. Osudite Mensura Hukića za bilo koju zloupotrebu ili pronevjeru. Molim vas ako ima bilo šta protiv mene da to uradite.

Fadil Alić (SDA) – Čestitam Mensuru na snazi koju je pokazao, da mu se zahvalim za dosadašnji način vođenja sjednica. Slažem se da obrazloženje nije najbolje urađeno. Mensur Hukić je na ovaj način porastao u mojim očima.

Nedžad Bukvar (SDP) – Nisam glasao za Mensura prilikom izbora. On je svojim izlaganjem objasnio razloge smjene. To je volja većine. Nisam primjetio nešto što nije u skladu sa Statutom i Poslovnikom. Očito je ovdje prevladala snaga i mišići. Žao mi je što nisam bio na sjednici kada je smjenjen općinski pravobranilac. Jučer je to pravobranilac, danas Mensur Hukić, ko je sljedeći? Šaljemo lošu poruku građanima Kalesije. SDP Kalesija je donio zaključak da vijećnici SDP-a ne podrže ovu Odluku.

Mujo Mujkić (NiP) –  Ne stoji ono što je napisano u obrazloženju. Još uvijek smatram da Mensur Hukić nije trebao biti imenovan i ja za njegov izbor nisam glasao. Vi koji se sada zalažete za smjenu ste napustili konstituirajuću sjednicu. Imate “ručice” i možete donijeti odluku, ali nemojte iznositi neistine. Slično je bilo i kod izbora pravobranioca. Uvijek moramo biti do kraja iskreni. Trebali ste reći Mensur danas treba biti smijenjen i tačka, jer je to volja većine.    

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: