Majka djevojke koja je bila zatočena kod Kalesije osuđena na šest godina zatvora

Pokrajinski sud u njemačkom Halleu osudio je 59-godišnju Christine Siegner na šest godina zatvora. Sud je dokazao da je Christine Siegner poslala svoju kćerku Bettinu u BiH, gdje je punih osam godina bila zatočena na jednom imanju u zaseoku Karavlasi nedaleko od Kalesije.

“To je bilo strašno, nehumano mučenje u bosanskim planinama, a majka nije učinila ništa da pomogne kćerki”, rekao je predsjedavajući sudac u utorak u Halleu.

Pored zatvorske kazne Christine Siegner mora svojoj kćerki platiti 75.000 eura odštete, ali je nejasno kako će to učiniti jer je nezaposlena i živi od socijalne pomoći.

U maju  2012. javnost u BiH i Njemačkoj zaprepaštena je otkrićem da je tada 19-godišnja djevojka bila u pravom smislu riječi ropkinja na imanju jedne bh. porodice. Morala je raditi teške fizičke poslove, trpila batine i poniženja, a zlostavljači su je održavali u životu hranom za životinje i starim hljebom.

Pravi šok bio je podatak da je u BiH dovedena još kao djevojčica 2004. godine i to sa znanjem svojem majke – njemačke državljanke. Majka je najmanje dva puta godišnje posjećivala kćer u zatočeništvu, a nije učinila ništa da je oslobodi.

Inače, bh. pravosuđe je najodgovorniju osobu za ovaj zločin – Milenka Marinkovića – osudilo na dvije godine zatvora u siječnju 2013. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: