Logoraš Hamid Alibašić iz Šehera kažnjen jer je tužio Republiku Srpsku

Nekoliko stotina logoraša u BiH je, na osnovu sudskih odluka Republike Srpske, primorano platiti od 2.000 do 10.000 maraka zbog podnošenja tužbi za naknadu nematerijalne štete za boravak u logorima. U protivnom im se oduzima imovina, koja je ionako minimalna.

Logoraš Hamid Alibašić iz Šehera, opština Osmaci,  koji je 6 mjeseci proveo u logorima od Papraće do Batkovića  dužan je radi naplate duga platiti 2.625 KM.

Zaključkom Općinskog suda Kalesija, u izvršnom postupku tražioca izvršenja Republike Srpske Alibašiću je određeno prinudno izvršenje naplate duga.

Sudski izvršilac Općinskog suda Kalesija danas je obišao Alibašića  kako bi  izvršio popis njegove imovine. Međutim, Alibašić je beskućnik, nema imovine. Donedavno je živio u napuštenoj srpskoj kući u Lazarevićima, naselju između Zolja i Kalesije Gornje. Njegova supruga privremeno je nastanjena kod brata u Kalesiji Gornjoj.

“Nakon što sam proveo šest mjeseci u logorima Papraća, Vlasenica, Sušica i Batković danas je došlo vrijeme da mi država oduzima imovinu koju nikako nemam. Iz Udruženja logoraša, koje bilo smješteno u Rudaru u Tuzli, pozvali su me da dođem i da podnesem tužbu. Tu su išli svi logoraši. Ovlastili smo advokata da nas zastupa. Nisam ni znao da smo izgubili presudu. Međutim, eto vidite ispada sad sam ja kriv što sam bio u logorima i da ja moram platiti sudske troškove“, kaže Alibašić.

Dodaje da ga, poslije toga, niko iz Udruženja logoraša više nikada nije zvao.

“Čuo sam da se to Udruženje raspalo. Uzeli su pare od logoraša, po 30 KM. Pokupili su naše pare i nestali”, govori Alibašić.

Pored svih tortura i premlaćivanja koje je preživio u logorima početkom rata,  Hamid Alibašić i danas ponovo proživljava nove traume. Zaboravljen je od države za koju se borio, nakon izlaska iz logora. Ljudi koji su ga „savjetovali“ da podnese tužbu protiv RS danas šute, kao i njegovi nekadašnji saborci koji bezbrižno sjede u kancelarijama boračkih udruženja i organizacija.

Podršku Alibašiću danas je pružila tek nekolicina njegovih saoboraca iz Kalesije Gornje, među kojima je bio i ratni komandir Šemsudin Nasupović, koji kaže da ga ovakav odnos prema nekadašnjim braniocima uopšte ne iznenađuje.

“Za ovu presudu saznao sam jučer. Danas su ovdje trebali biti predstavnici logoraša, jer su ih oni nasavjetovali da pokrenu tužbu. Oni koji su ih nasavjetovali da pokrenu tužbu trebali su da pokriju i ove troškove. Također, danas su ovdje trebali biti predstavnici boračkih organizacija. Čovjek ne radi nigdje, nema nikakvih primanja, nema kuće. Vidjeli ste gdje su nekada živjeli. Supruga je kod brata a on je beskućnik. O kalesijskim političarima da ne govorim. Oni su danas bili dužni da budu na ovom mjestu. Možda je čak i Bakir Izetbegović trebao doći ili poslati svog predstavnika”, rekao je Nasupović.

Iako se sudski izvršilac danas od Hamida Alibašića vratio neobavljena posla sigurno je da će narednih dana pokucati na vrata i drugih logoraša. Nezvanično saznajemo da će Zaključak Općinskog suda Kalesija o prinudnoj naplati duga stići još mnogim logorašima sa ovih prostora koji su izgubili presudu protiv Republike Srpske.

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: