Komšija Muhamed Ušćuplić spasio živote starijem bračnom paru iz Kalesije

Stara poslovica da dobar komšija vrijedi koliko i kuća potvrđena je i tokom pandemije koronavirusa. Naime, stariji bračni par Jusuf (83) i Ešefa (77) Jusufagić iz Kalesije preživjeli su virus korona zahvaljajući pravovremenoj i humanoj reakciji prvog komšije Muhameda Ušćuplića.

Ešefa je bila pozitivna na covid – 19, a virus je prenijela i na supruga Jusufa. Nakon nekoliko dana uslijedile su reakcije u vidu nemoći i potpune malaksalosti, a bolest je uzela maha do te mjere da se danima nisu mogli pomjeriti iz postelje, izgubili su čulo mirisa i okusa, pa čak i glas. Nisu mogli mogli doći do hrane i tečnosti. Čak se nikome nisu mogli javiti ni na telefon.

Muhamed Ušćuplić, prvi komšija porodice Jusufagić, kada je primjetio da supružnici Jusufagić danima ne izlaze iz kuće, pokucao je na njihova vrata i zatekao ih u teškom stanju. Pozvao je ljekare Doma zdravlja Kalesija koji su im pružili pomoć i uključili terapiju. Juso i Ešefa su preživjeli, oporavili se i sada se osjećaju dobro.

Za komšiju Muhameda i ljekare Doma zdravlja Kalesija imaju samo riječi hvale. Oni su njihovi heroji.

Juso i Ešefa Jusufagić su cijeli radni vijek proveli u Njemačkoj. Nakon penzionisanja vratili su se u Kalesiju, a djeca su ostala u Njemačkoj. Supruga Ešefa nakon što je osjetila simptome slične koronavirusu posjetila je Dom zdravlja Kalesija.

„ Uradila sam test na koronavirus i nekoliko dana kasnije direktor Doma zdravlja Kalesija Muhamed Osmanović je saopštio da sam pozitivna na koronu i donio mi lijekove. Rekao je da i Juso pije lijekove. Četiri dana poslije i Juso je dobio pozitivan nalaz. Nakon nekoliko dana naše stanje se pogoršalo do te mjere da se nismo mogli pomjeriti iz kreveta. Bili smo potpuno malaksali, nismo mogli na noge. Nisam mogla da hodam, da jedem, nisam osjećala nikakav miris ni okus“, govori Ešefa.

Juso dodaje da je on bio na jednom a supruga Ešefa na drugom krevetu. Mogli su samo bespomoćno gledati jedno u drugo.  

„ Niti jedno od nas nije moglo ustati, da dođemo do lijekova, hrane, vode ili čaja. Izgubili smo potpuno glas. Telefoni su zvonili, djeca iz Njemačke i doktori su zvali, ali se nismo mogli nikome javiti. Pomislio sam da je sve gotovo, da brojimo posljednje sate. Čak sam napisao poruku gdje se nalazi novac da nas sahrane, a papir ostavio na stol. Ko prvi uđe u kuću i nađe nas neka pročita. Da nije bilo Muhameda ne bi preživjeli“, kaže Juso.

Spasio ih je prvi komšija Muhamed Ušćuplić koji je primjetio da bračni par Jusufagić danima ne izlazi iz kuće.

„ Prvih dana sam misilio da su, možda, otišli u Njemačku. Kada sam saznao da su pozitivni na koronavirus otišao sam do njihove kuće i pokucao na vrata. Teta Ešefa je nekako ustala i četveronoške došla do prozora. Bili su u jako lošem stanju, bolesni, potpuno iscrpljeni, posebno teta Ešefa. Rekla je: „Muhamede mi umiremo“. Zaista težak prizor. Prvo što su pojeli bio je paradajz, a Ešefa je tražila još. Pozvao  sam direktora Doma zdravlja Kalesija Muhameda Osmanovića, koji je odmah reagovao i poslao medicinsku pomoć. Za doktora Osmanovića i njegovu ekipu imam samo riječi hvale, kao da su pomogli mojim roditeljima. Svaki dan su dolazili i liječili Jusu i Ešefu do njihovog oporavka“, ističe Ušćuplić.

Dodaje da je njegov potez ljudski i vjeruje da bi svako uradio istu stvar da se našao na njegovom mjestu.

„Čitav život smo tu, živimo jedini pored drugih. Vjerujem da bi to isto neko uradio i za moju majku ili rahmetli oca, da je živ, a da sam ja negdje u inostranstvu“, ističe Ušćuplić.

Nakon oporavka, Jusufagići su izvršili ponovno testiranje, a nalazi su bli negativni na Covid – 19. Međutim, upozoravaju da je koronavirus jako opasna bolest i da građani trebaju biti maksimalno oprezni.

„Poručila bih svima da vjeruju u koronu. Imala sam tri operacije od karcinoma, ali te operacije su ništa u poređenju sa ovim oboljenjem“, poručuje Ešefa.

Istog mišljanja je i Juso koji je imao pet opracija.

„Sada bih se ponovo bez problema podvrgao oprativnim zahvatima, samo da ne preživim koronu“, naglašava Juso Jusufagić.

Uz posebnu zahvalnost komšiji, spaciocu, Muhamedu Ušćupliću, direktoru Doma zdravlja Muhamedu Osmanoviću i medicinskom osoblju ove ustanove, koji su im svakodnevno bili na usluzi, Jusufagići pozivaju na dobre međukomšijske odnose, jer, kako kažu,  komšija je, nekad, preči od rođene djece.

„Djeca nisu mogla doći, a komšija nam je spasio živote“, zaključuje Juso Jusufagić.  

(Pricesagranice.com/ Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: