Kolektivna dženaza u Gornjoj Kalesiji: Hoće li 440 Zvorničana ikada biti pronađeno?

U Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji u subotu će biti ukopane dvije žrtve ratnih zločina počinjenih na području Zvornika. Porodice tragaju za još 440 žrtava, ali potraga za njima ide jako sporo, o čemu najbolje govori činjenica da je uz ovogodišnje dvije, prošle godine ukopana tek jedna zvornička žrtva.

Bit će to 21. kolektivna dženaza u Gornjoj Kalesiji. Do sada je svoj smiraj našlo oko 1.550 ubijenih s područja Zvornika, a za gotovo četvrtinom ubijenih još uvijek se traga.

– Mi ćemo 31. maja posjetiti bivši Dom kulture u Pilici, gdje su Zvorničani bili zavoreni, a uvečer ćemo doći u Klisu gdje su hiljade bile zatočene, uključujući žene i djecu. Dan kasnije put iz Klise nastavljamo putem kojim je išla kolona zarobljenih do Bijelog potoka, gdje su odvojeni muškarci i ubijeno njih više od 660. Nakon toga ići ćemo do grobnice na Crnom vrhu gdje su ubijeni zakopani nakon strijeljanja, a na kraju stižemo na dženazu u Gornju Kalesiju – priča Mustafa Muharemović, predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Zvornik.

U subotu će biti ukopani Hariz Bečić iz Kula Grada i Jasmin Karić iz Zvornika. Tijelo Hariza Bečića pronađeno je u šumi na površini, dok je tijelo Jasmina Karića pronađeno u Hrvatskoj, tačnije u Erdutu, gdje je bio centar za obuku paravojske zločina Željka Ražnatovića Arkana.

– Tokom agresije na BiH s područja Zvornika nestala je 1.991 osoba, a od toga je identifikaovano njih 1.548. Tražimo još 443 tijela – rekao je sekretar Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik Hakija Smajlović.

Porodice koje tragaju za svojim najmilijima, zbog sporog procesa traženja nestalih pomalo gube povjerenje u institucije.

– Nama se svakog 1. juna ponovo otvara ista rana. Prođe godina, pokuša ta rana da zacijeli i dođe ponovo taj datum i ponovo krvari. Naše su srodnike ubili u roku 10 do 15 dana, a nas preostale ubijaju 27 godina. Tako će biti dok ne dočekamo bar minimum pravde, dok neko ne bude procesuiran i osuđen za ove zločine – kaže Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik.

Pred sudovima u BiH donesene su tri presude za zločine nad Zvorničanima, a ukupno je izrečena 21 godina zatvora. Apelacioni sud u Beogradu u martu ove godine osudio je pripadnike jedinice “Simini četnici” za zločine počinjene 1992. u Zvorniku. Tomislav Gavrić i Zoran Đurđević osuđeni na po osam godina, a Zoran Alić na pet godina zatvora.

Faktor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: