Klimatske promjene i neodgovornost građana uzroci čestih poplava u Kalesiji

Posljednjih godina svjedoci smo da usljed klimatskih promjena tokom ljetnih mjeseci dolazi do obilnih padavina i poplava koje ugrožavaju brojne stambene i poslovne objekte, poljoprivredne usjeve i lokalnu infrastrukturu.

Na području općine Kalesija nekoliko godina zaredom izlivanje rijeka iz korita i bujične poplave stvaraju brojne probleme i oštećenja na porodičnim imanjima i putnim komunikacijama.

Prema riječima Hazima Halilovića, pomoćnika načelnika za komunalne poslove i civilnu zaštitu općine Kalesija, pored klimatskih promjena, odgovornost je i na građanima koji nesavjesnim odnosom prema prirodi doprinose učestalim poplavama.

„ Jedan od razloga je viša sila a drugi razlog je subjektivne prirode. Mi smo sami krivi za ove pojave. Evidentno je da su klimatske promjene, takve kakve jesu, da su prisutne ekstremne padavine i velike promjene, suša, kiša, hladno, toplo… Posljednja dešavanja na području općine Kalesija su proizvod više sile. Prolom oblaka u sjevernom dijelu općine Kalesija je doveo do bujica koje se nisu mogle zaustaviti, niti tu ima mogućnosti da se bilo šta uradi. Mogli smo samo gledati i sanirati posljedice“, kaže Halilović.

Naglašava da su na pojedinim dijelovima općine Kalesija uređeni vodotoci, ali da je neodgovornost pojedinaca došla do izražaja.

„Bujične poplave su nanijele sve ono što mi bacamo pored rijeka i potoka. I onda, naravno dolazi do suženja protočnosti, smanjenja profila vodotoka i poplavljenih područja. Tako je na dijelu kalesijske rijeke profil rijeke prepolovljen. Da nije bilo nanosa ne bi sigurno bilo izlijevanja rijeke. Također, jedan od razloga su neočišćeni kanali pored puteva. Zbog čega strada većina putne ifrastrukture“, ističe Halilović.

Halilović smatra da se moramo navikavati na ekstremne prirodne pojave koje će u budućnosti biti još više izražene, ali da moramo naći adekvatan odgovor na ove pojave.

„Očekivati je tokom ljetnih mjeseci nagle padavine, koje stvaraju velike bujice koje uništavaju materijalno-tehnička sredstva, stambene objekte i poljoprivredne kulture. Nedavno smo u vrlo kratkom vremenu imali pojavu grada, a nekoliko dana kasnije i poplave“, govori Halilović.

Dodaje da se u narednom periodu mora pristupiti čišćenju i uređenju riječnih korita, jer se na takav način mogu spriječiti neželjene posljedice.

„Padavine nisu napravile probleme u gornjem toku rijeke Gribaje, gdje smo uredili riječno korito, pa čak i u srednjem dijelu gdje je 2018.godine pročišćeno korito Gribaje. Nažalost, na potezu naselja Bara i platou pijace došlo je do „uskog grla“ i izlijevanja vode. Poplavljena je ponovo pijaca, ugroženi stambeni objekti i uništeni poljoprivredni usjevi. Uradili smo projekat regulacije korita rijeke Gribaja, na potezu pijace. Tu treba uraditi novi most i izvršiti promjenu korita rijeke. Imali smo određena obećanja da će ti projekti biti prihvaćeni ali zbog problema sa koronavirusom budžeti TK i FBiH su usmjereni na druge stvari. Tako da nam preostaje da čekamo bolja vremena“, rekao je Halilović.

Zaključuje da je akcenat na daljem čišćenju i uređenju vodotoka,  odvodnji površinskih voda, ali i većoj svijesti i odgovornosti građana.    

( pricesagranice /Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: