Karcinom grlića materice se može izliječiti ako se otkrije na vrijeme

Na incijativu Evropske asocijacije za rak grlića maternice veliki broj zemalja realizuje kampanje koje imaju za cilj podizanje nivoa zdravstvene kulture, informisanje šire javnosti o oboljenju, simptomima, rizicima za oboljevanje, načinu prevencije.

Predavanje u sklopu obilježavanja sedmice borbe protiv karcinoma grlića materice danas je u Domu zdravlja Kalesija održala dr. Zumra Begić, mr.med.sci. specijalista ginekologije i akušerstva.

Po njenim riječima broj oboljelih na području općine je slično kao i u drugim dijelovima BiH.

„Smatra se da je broj oboljelih 24 na 100 hiljada žena ukupno, što je jako visoko u odnosu na razvijene zemlje Evrope, a posebno na skandinavske zemlje gdje je taj broj od 5 do 7 . Možemo istaći da je kod nas broj oboljelih znatno visok, tako da se mi trudimo da podignemo svijest žena, da se one redovno javljaju na ginekološki pregled, a pogotovo na preventivni papa pregled, ističe doktorica Begić.

Dodala je da se karcinom grlića materice smatra jedinim karcinomom koji se može izliječiti ako se na vrijeme otkrije.

„Papa testovi su preventivni pregledi kada se karcinom može otkriti u ranoj fazi. Zbog toga se posebna pažnja posvećuje edukacijama u cilju preventivnih pregleda, kada je žena zdrava i kada nema nikakvih tegoba. Uz pomoć papa testa može se otkriti promjena koja bi tek za nekoliko godina rezultirala karcinomom grlića. Trudimo se da utičemo na svijest žena da na vrijeme urade papa test i to u vrijeme kada nemaju nikakvih tegoba“, kazala je Begić.

Begić naglašava da se prvi simptomi oboljenja javljaju u vrijeme kada je karcinom već u uznapredovanoj fazi.

„Sve žene koje imaju nepravilna krvarenja trebaju se odmah javiti ginekologu. To je jedan od prvih simptoma karcinoma grlića. Radi se o krvarenju koje nije u redovnom menstrualnom ciklusu, govori doktorica Begić.

Muhamed Osmanović, direktor Doma zdravlja Kalesija, kaže da je poziv za današnje predavanje upućen članicama kalesijskih udruženja  “Nijemi krik” i “Ženo, majko, sestro”, ali i ostalim zainteresovanim ženama, kako bi se ukazalo na značaj preventivnog djelovanja.

„  Željeli smo da organizujemo jedno predavanje za građanke općine Kalesija. Stupili smo u kontakt sa doktoricom Zumrom Begić, koja je do prije dva-tri mjeseca bila naš uposlenik i ona je pristala da održi ovo predavanje. Na ovaj način želimo da damo svoj doprinos i da ženama još jednom ukažemo da je karcinom grlića materice izlečiva bolest ako se otkrije u ranoj fazi. Od svih Službi u koje dolaze pacijentice tražit ću da se maksimalna pažnja posveti prevenciji karcinoma grlića materice, ali i karcinoma dojke, koje su u enormnom porastu svake godine, jer rano otkrivanje dovodi do izlječenja i omogućava tim ženama normalan život“, rekao je Osmanović.

On je još dodao da će za razliku od proteklih mjeseci pacijentice Doma zdravlja Kalesija ponovo svaki radni dan moći računati na usluge ginekologa.

„Ponovno smo uspostavili saradnju sa doktoricom Begić, koja će od ponedjeljka, 23.januara raditi u Domu zdravlja Kalesija. Ona već duži niz godina radi kao specijalista ginekologije. Poznaje dobro populaciju koja dolazi kod nje i mislim da ćemo kontinuirano nastaviti sa pružanjem kvalitetne zaštite ženama. Dogovor smo postigli na obostrano zadovoljstvo i pacijenti će u narednom periodu mnogo manje čekati nego do sada“, kazao je Osmanović.

Inače, prema procjenama Međunarodne Agencije za istraživanje raka i baze podataka- GLOBOCAN, svake godine u Evropi se ova maligna bolest otkrije kod 60.000 žena, dok 30.000 žena umre. Posebno zabrinjava činjenica da se javlja kod žena mlađe životne dobi.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: