Kantonalni ministri Mustajbašić i Rožnjaković posjetili općinu Kalesija

Općinu Kalesija danas su posjetili Suad Mustajbašić, ministar finansija i Elvir Rožnjaković, ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK-a. U razgovoru sa nečelnikom općine Kalesija Seadom Džafićem razgovaralo se saradnji i projektima za 2020.godinu.

Prema riječima ministra Rožnjakovića, Vlada TK-a bi u ovoj godini mogla podržati projekat zatvaranja nekadašnje deponije u podnožju Visa,  uređenje riječnih korita i nastavak radova na izgradnji kanalizacione mreže.

„Budžet TK-a za 2020.godinu je usvojen i ono što slijedi jeste usvajanje Programa raspodjele sredstava od namjenskih sredstava Ministarastva prostornog uređenja i zaštite okolice. S tim u vezi smo posjetili Kalesiju kako bi od načelnika i njegovih saradnika saznali koje su to potrebe i projekti koji će biti kandidovani. Jedan od projekata koji se može finansirati od ekoloških sredstava je zatvaranje, saniranje, deponije Vis. Načelnik je kandidovao projekte vezane za uređenje korita, nastavka radova na izgradnji kanalizacione mreže… Mi ćemo nakon usvajanja Programa raspisati javne pozive, a općina Kalesija će aplicirati sa ovim projektima i nadam se da će dobiti određena sredstva“, rekao je Rožnjaković.

Načelnik Sead Džafić se zahvalio ministrima na posjeti općini Kalesija i istakao da su dogovoreni određeni projekti koji bi mogli biti realizovani tokom 2020.godine.   

„ Razgovarali smo o našim gorućim problemima. Dogovorili smo neke projekte i nadam se da ćemo ih u narednom periodu realizovati. Općini Kalesija je prioritet rješavanje problema kanalizacione mreže. Moramo učiniti sve da zatvorimo divlje deponije u Vukovijama i u podnožju Visa. Potrebno je i urediti korito rijeke Grivaje koja je u proteklom periodu stvorilo velike probleme građanima u ovom dijelu općine Kalesija“, kazao je načelnik Džafić.  

Ministar Rožnjaković je ovom prilikom istakao da su u toku radovi na utopljavanju područnih škola u Vukovijama Gornjim i Donjim. Dodao je da postoje indicije da bi se u ovoj godini za unutrašnje uređenje područne škole u Vukovijama Donjim, putem Ministarstva obrazovanja, moglo investirati oko 20 hiljada KM.

S obzirom na veliko interesovanje javnosti u pogledu sufinansiranja nabavke kotlova na pelet za domaćinstva, ministar Rožnjaković je istakao da će javni poziv biti objavljen do kraja januara.

„Na poziv se mogu prijaviti građani koji imaju građevinsku dozvolu za stambeni objekat ili da se nalazi u postupku legalizacije i da taj objekat već ima urađeno grijanje na čvrsto gorivo (drva i ugalj)“, rekao je Rožnjaković i izrazio nadu da će se na poziv javiti veliki broj građana, koji bi prelaskom na pelet, bar dijelom, smanjili aerozagađenje na području TK-a.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: