„Kalesijsko ljeto 2017“: Bajramska akademija, izložba slika, veče saza i sevdaha, druženje sa dijasporom, malonogometni turnir…

JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija tokom ljetnih mjeseci organizirat će manifestaciju „Kalesijsko ljeto 2017“, u sklopu koje će Kalesijcima biti ponuđen raznovrstan i kvalitetan kulturni, zabavni i sportski program.

Manifestacija počinje Bajramskom akademijom, 25. juna (nedjelja). Akademija će se realizirati u saradnji sa Medžlisom IZ Kalesija i BZK Preporod Kalesija. Uz lijepe ilahije u izvedbi hora „Nuru Ayni“, publika će moći da uživa i u lijepim sevdalinkama.

Tri dana kasnije, 28. juna (srijeda), u 17,30 sati bit će otvorena Izložba fotografija  Zijada Nuhanovića “Nijedna kuća ko svoja, nijedna rijeka ko Drina: FADIL BANJANOVIĆ BRACIKA”. Izložba se realizira u saradnji sa Udruženjem za razvoj i demokratizaciju društva „Demo- Cent“ Tuzla.

Osim navedenih sadržaja, planirano je održavanje večeri saza i sevdaha, koncert klasične muzike, promocija knjiga, pozivni malonogometni turnir (dijaspora, Bh. novinari, Općina…), sajam knjige, pozorišna predstava, veče folklora, veče izvorne pjesme.

Poseban dio programa predviđen je za našu dijasporu. U saradnji sa Regionalnom koordinacijom bošnjačkih nevladinih organizacija planirano je druženje/kampovanje mladih iz Bosne i iz dijaspore. Također, u saradnji sa TV Neon, planirana je realizacija projekta „Eglen sa dijasporom“. Ovaj program bi sadržavao razgovor, uživo, sa našim ljudima iz dijaspore, uspješnim pojedincima, predstavnicima klubova, džemata i udruženja iz dijaspore. Program bi bio obogaćen nastupom naših KUD-ova, horova ilahija, izvođača narodnih pjesama i sevdaha… Sve to bi snimala ekipa TV Neon i emitovala u okviru svoje programske šeme.

Pokrovitelji manifestacije „Kalesijsko ljeto 2017“ su Općina Kalesija i općinski načelnik Sead Džafić.

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: