Kalesijski privrednici ukazali na probleme koji usporavaju privredni razvoj

Načelnik Sead Džafić je danas u popodnevim satima u sali za sastanke u zgradi Općine organizovao novogodišnji prijem za privrednike sa područja općine Kalesija.

Sastanku je prisustovalo više od 20 predstavnika uglednih kalesijskih preduzeća, među kojima su bili vlasnici ili predstavnici najvećih kompanija koje zapošljavaju i više od stotinu radnika, najvećim brojem sa područja općine Kalesija.

Riječ je o prvom prijemu privrednika sa područja općine Kalesija koji je otvorenog tipa, odnosno na koji je pozvan širi krug privrednika iz svih grana privrede.

Sastanak je imao za cilj da privrednici iznesu probleme sa kojima se susreću, kao i da načelnik predstavi svoj program rada kada je u pitanju kreiranje boljih poslovnih prilika u Kalesiji, prije svega u pogledu  otvaranje novih radnih mjesta u kalesijskim preduzećima.

Veliki broj vlasnika preduzeća, ili predstavnika preduzeća, pohvalio je  organizaciju ovakvog sastanka, uputivši načelniku čestitke za dosadašnji rad, koji je po prvi put u Općini otvorio vrata za privrednike i investitore.

Izneseni su brojni problemi sa kojima se susreću kalesijski privrednici, zakonske i administrativne prepreke koje usporavaju razvoj  i proširenje kapaciteta, ali i dati neki prijedlozi u kojem pravcu bi trebalo rješavati neke od problema.

Prva za riječ se javila predstavnica preduzeća “Windoors”, firme sa kapitalom u Luksemburgu, koja je nedavno pokrenula proizvodni pogon u Kalesiji.

Ona je iznijela niz problema koji su u protkelom periodu usprovali rad preduzeća, rekavši da bi se budućim investitorima trebali otkloniti slične probleme.

Istakla je da je ova firma i u narendom periodu spremna ulagati u Kalesiji, što bi obezbijedilo i nova radna mjesta.

Direktor preduzeća “Spreča” je također govorio da je ovo preduzeće odličan reprezent Općine, ali i podsjetio na stare probleme, prije svega makadamski put koji vodi do kompleksa ovog preduzeća, što je veoma ružna slika za veliki broj stranih posjetilaca koji dolaze sa namjerom da dogovore posao.

Načelnik Džafić je rekao da su sredstva za ovaj put već obezbjeđena i da bi se navedeni put trebao asfaltirati već na proljeće.

Uslijedila su obraćanja predstavnika preduzeća; Hankom, Ospharm, E-plast, Piemonte, Vet Promet, ŠF Inžinjering, Džim Company, Maca…
Svi oni su iznijeli neke od problema sa kojima se sureću u radu.

Najveći problem, upozoravaju privrednici, je nedostatak kvalifikovanog kadra za poslove.

Jedan od prijedloga je bio da se napravi fond za stipendiranje učenika koji pohađaju zanatska zanimanja, što bi svakako mogao biti jedan od rezultata ovog sastanka.

Ipak, načelnik Džafić je iznio i neka negativna iskustva.

Naime, kako je rekao, on je prije tri godine imao dogovor sa MSŠ Kalesija da nevladina organizacija NERDA stipendira učenike za zanimanje “kovač”, ali su ankete pokazale da niti jedan učenik završnih razreda, kao i njihovi roditelji, ne žele upisati ovo zanimanje.

Načelnik je na kraju sastanka pozvao vlasnika kalesijskih kompanija da pomognu u kreiranju boljeg ambijenta u Kalesiji, te da je Općina otvorena za sve njihove prijedloge, a da će na konkretne prijedloge pokušati odgovorati u što kraćem roku.

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: