Kalesijski poljoprivrednici, zbog greške administracije, oštećeni za oko 150 hiljada maraka

Izmjenom Pravilnika o poticajima u poljoprivrednoj proizvodnji od strane Federalnog ministarstva poljoprivrede izmjenjena su pravila i način apliciranja za pojedine poticaje zbog čega je 400 poljoprivrednika, proizvođača mlijeka, iz Tuzlanskog kantona, od kojih 100 iz općine Kalesija,  ostalo bez poticaja.

Procjenjuje se da su, zbog administrativnih propusta nadležnih općinskih službi i resornih ministarstava poljoprivrede TK-a i FBiH, poljoprivrednici oštećeni za oko 600 hiljada maraka. Samo u općini Kalesija poljoprivrednici su „zakinuti“ za oko 150 hiljada maraka iz budžeta FBiH.

Ukazujući na ova problem predsjednik OO SDP-a Kalesija i poslanik u Skupštini Tuzlanskog kantona Dževad Hadžić smatra da su zatajile institucije koje moraju biti servis poljoprivrednicima i kojima je posao da poljoprivredne proizvođače na vrijeme upozore na eventualne izmjene.

„Problem je nastao kod P1 obrazca kojeg su prethodnih godina po Pravilniku i Programu poticija od strane Ministarstva poljoprivrede u Vladi FBiH poljoprivrednici popunjavali na način da u obrascu upišu dvije proizvodnje, proizvodnju muznih grla i svježeg mlijeka. Od ove godine, u vrijeme, kad se prijavljivala proizvodnja za poticaj, došlo je do izmjene zbog čega značajan broj poljoprivrednika iz Tuzlanskog kantona i općine Kalesija nije bio upoznat sa izmjenjenim načinom popune obrasca, u kojem je trebalo odvojeno prijaviti proizvodnje. Upravo zbog ovog papirološkog problema poljoprivrednici nisu uspjeli ostvariti pravo na poticaj. Poljoprivrednici su na ovaj način pojedinačno oštećeni minimalno sa po 1.500 KM.Ministarstvo za poljoprivredu, Poljoprivredni zavod i općinska Služba za poljoprivredu su u potpunosti zatajali, jer su morali upoznati poljoprivrednike sa nastalim izmjenama“, kazao je Hadžić.

Poljoprivrednici u Kalesiji i Tuzlanskom kantonu nalaze se u veoma teškoj situaciji, s obzirom na svakodnevna kašnjenja poticaja iz prošlih godina, a zbog ovog administrativnog problema doveden je u pitanje i njihov opstanak, govori poljoprivrednik Sadik Imamović, predsjednik Savjeta za poljoprivredu OO SDP-a Kalesija.

„ Ovo znači gašenje proizvodnje mlijeka za oko 100 poljoprivrednika iz Kalesije, koji isključivo žive od ove djelatnosti. Zbog propusta onih koji su dužni da budu servis poljoprivrednika ugrožena je njihova egzistencija. Od čega će ti ljudi živjeti, ako do toga dođe? Iz općine Kalesija nam je obećano da će sve uraditi da se ispravi nepravda prema poljoprivrednicima, ali do sada nije ništa urađeno.  Ako ne bude dobre volje za rješenjem ovog problema ne isključujemo mogućnost protesta i blokada saobraćajnija, a zatražićemo i ostavke svih odgovornih“, kazao je Imamović.

Naglašavaju da postoji doza sumnje u nečasne namjere pojedinaca s obzirom da su neki od poljoprivrednika ostvarili pravo na poticaje, jer su imali konkretne i pravovremene informacije na koji način popuniti potrebne obrasce, dok većina nije znala da je došlo do promjena.

Upućen je poziv Službi za poljoprivredu i Općinskom vijeću Kalesija da, u saradnji sa Ministarstvom za poljoprivredu TK-a, zaštite oštećene poljoprivrednike i da urgencijom kod Ministarstva poljoprivrede FBiH isprave nepravdu prema poljoprivrednicima sa područja općine Kalesija i Tuzlanskog kantona.

Pogledajte kompletan snimak sa press konferencije:

 

Radio Feral

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: