Kalesijski lovci ugostili kolege iz Tuzlanskog kantona (FOTO)

Lovačko društvo „Spreča“ Kalesija bilo je domaćin Treće manifestacije „Dani lovačkih saveza TK“, koja je organizirana na Sprečkom polju u Kalesiji.

Na ovom tradicionalnom druženju okupilo se oko 1.200 lovaca iz 13 lovačkih društava sa područja Tuzlanskog kantona, koji su se, pored druženja, takmičili u pripremi kotlića i natezanju konopca, smotri i reviji lovačkih pasa te izložbi trofeja.

Prema riječima Mensura Alića, predsjednika Saveza lovačkih društava TK-a  ovo je najmasovnije udruženje u BiH koje broji preko 7.000 članova.

„ Imamo 13 lovačkih društava u TK-a i po broju članova ovo je najveća nevladina organizacija u BiH. Svake godine mijenjamo lokaciju na kojoj se održava ovakvo druženje. Prve godine smo bili u Gračanici, druge u Banovićima, a ove godine druženje smo organizirali u Kalesiji. Cilj ove manifestacije je druženje i bolje upoznavanje lovaca iz našeg kantona. Nije sve u tome uzeti pušku i ići u lov“, rekao je Alić.

Manifestaciju je otvorio Suad Mustajbašić, ministar finansija u Vladi TK-a, koja je generalni pokrovitelj druženja lovaca u Kalesiji.

„Ovo je sigurno najbolje organizirano udruženje na području TK-a. Oni u svom sastavu imaju obične radnike, poljoprivrednike, privrednike, ljekare, univerzitetske profesore i ljude iz svih sfera društva, a zaista djeluju kao dobro organizirana cjelina. Mi njih cijenimo i zbog onoga što oni rade, a to je, između ostalog, očuvanje divljači. Dakle, percepcija javnosti je da oni odlaze u šumu i vrše odstrjel divljači. Međutim, oni rade puno na zaštiti divljači. Zbog toga Vlada TK-a je prepoznala ovo udruženje koje treba da i u narednom periodu imati podršku vlade TK-a“, rekao je ministar Mustajbašić.

Savez lovačkih društava TK-a ovom prilikom dodijelio je  posebna priznanja predsjedniku LD “Spreča” Kalesija Enveru Kurtiću, kantonalnom ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Mustafi Šakiću i Vladi TK kao generalnom pokrovitelju manifestacije.

Pored predstavnika Saveza lovačkih društava, lovaca iz svih općina Tuzlanskog kantona, predstavnika Vlade TK-a, manifestaciji je prisustvovao načelnik općine Kalesija Sead Džafić, koji je prisutnima poželio dobrodošlicu i da ugodno osjećaju u Kalesiji.

Inače, Lovačko društvo “Spreča” Kalesija je osnovano 1956.godine godine od dva lovačka društva: „Memići“ i „Tojšići“ i jedno je od najmasovnih društava u Tuzlanskom kantonu koje broji 764 člana u 8 sekcija. Posjeduje lovački dom, 12 lovačkih kuća, 12 lovačkih koliba i 30 lovačkih osmatračnica, 7 zasjeda, 22 nadstrešnice kao i kamere za praćenje divljači. Ukupna lovna površina lovišta je 19.800 ha na kojoj su izrađena 402 lovno-uzgojna objekta. aktuelni predsjednik LD “Spreča” Kalesija je Enver Kurtić.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: