Kalesijci o Miralemu Pjaniću (VIDEO)

Pjanići. Rodno mjesto Fahrudina Pjanića, oca nogometne zvijezde Juventusa i uskoro novog stanovnika Nou campa.
Refik- “Borota”, zatim formacijski, po bokovoma Besim i Fahrudin (Miretov otac), half linija Ismet – “Šumar”, Refik i Zuhdija…
U sredini Nedžad, Mehmed -“Arabija” i Miralem (Mire). U napadu Halid i Anel Pjanić.

Našlo bi se mjesta i za Hariza pa i rahmetli Galiba Pjanića. I još neke druge Pjaniće, koji nisu izgradili zapažene karijere.
Ovo je sastav rođaka Miralema Pjanića. U kojem su amidže, otac, rođaci, komšije… Prijeratni i poslijeratni vrsni nogometaši. Halid, Miretov amidža najstariji je među Pjanićima. Sedamdesetih godina bio je čuveno krilo kalesijskog Jedinstva. Anel je najmlađi u najboljoj postavi “Pjanića”. Anel je u nogometni svijet krenuo iz Pjanića, igrao za kalesijsku Bosnu, stigao do Želje i završio u Luksemburgu. Anel je puno obećavao, sjajnih fizičkih predispozicija, prefinjene tehnike. Nije otišao daleko, jer nije uspio spojiti “opušteniji” način života i nogomet. Većina igrača iz tog doba nakon utakmice tražili bi od novinara “veću ocjenu”, dok je Anel još u svlačionici tražio cigaretu. “Marlboro” ili “Drinu”. Svejedno. Samo nek pluća dišu. Ipak, pristojnu karijeru izgradio je u Luksemburgu.

Ekipa portala Sportske.ba boravila je u Pjanićima, gdje je skoro svakog raspusta Mire s majkom Fatimom, ocem Fahrudinom, sestrom Eminom i bratom Mirzom dolazio na odmor. I satima igrao na lokalnom igralištu u Međašu kod Osnovne škole.
Pjanići su između Sarača i G. Rainaca. Na putu, kada krenete iz Živinica ili Tuzle prema Kalesiji ili Zvorniku.

U najnogometnijem naselju u BiH, u Pjanićima, razgovarali smo s Miretovom amidžom Halidom, s Mahirom Huremovićem i Vedadom Hamzićem predstavnicima navijačke grupe “MP”, zatim s Muhamedom Avdićem, čuvenim sportskim radnikom i najuspješnijim trenerom svih vremena na kalesijskoj opštini. Sulejman Sinanović, čuveni nogometaš i trener, koji je otkrio najviše talenata i lansirao ih na domaću i inostranu scenu, govorio je o Miretu i njegovom nasljedniku i rođaku Arminu Pjaniću. Mirsad Zulić, kalesijski novinar prisjetio se prvih intervjua koje je Mire dao.

Svi su sagovornici iznosili svoja sjećanja iz Miretovih mladalačkih dana, a najzanimljiviji su detalji koje je ispričao Halid Pjanić, Miretov amidža.

Pogledajte video reportažu iz Pjanića.

(Sportske.ba)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: