Kalesija: Porodica Hadžić sagradila vodenicu koja čuva uspomenu na davna vremena

Jedinstvena vodenica na području općine Kalesija nalazi se u naselju Memići. Sagradila ju je porodica Hadžić u decembru 2017. godine na rijeci Tavni. Sadija Hadžić kaže da je u Memićima nekada bilo mnogo vodenica koje su tokom godina porušene. Po sjećanju na te brojne porušene vodenice, Sadija je tako došao na ideju da sa svojim sinom sagradi jednu.

Kako bi uspjeli napraviti zamišljenu vodenicu prvo su morali prokopati put i napraviti branu na Tavni. Danas je ta brana dom za divlje patke, koje djed Sadija ponosno pokazuje svima koji dođu u obilazak vodenice.

Vodenica je napravljena od drveta, a želja im je bila da izgledom podsjeća na vodenice koje je Sadija zapamtio iz svoje mladosti. Kaže da su tada vodenice bile vrlo važne za život, te da su se kukuruz i pšenica nosili kilometrima daleko do mjesta u kojem je bio mlin na vodeni pogon.

Iako je vodenica na Tavni tek nedavno sagrađena bez sumnje je da čuva bosanskohercegovačku tradiciju i uspomenu na davna vremena.

Projekat se realizuje zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina ResilienceInitiative (BHRI), koji sprovodi Međunarodna organizacija za migracije (IOM), uz finansijsku podršku Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

(Priče sa granice /Minela Dugonjić/Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: