Kalesija: Obilježen 25.novembar – Dan državnosti BiH (FOTO)

U povodu obilježavanja 25.novembra Dana državnosti BiH danas je u Kalesiji održana svečana akademija.

Prisutne je na početku akademije pozdravio Fadil Alić, predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, koji je uz čestitke u povodu Dana državnosti, naglasio da ovaj datum predstavlja simbol potvrde, opstojnosti i kontinuiteta državnosti BiH.

fadil

Nakon Alića, obratio se i Sead Džafić, načelnik općine Kalesija, koji je u svoj obraćanju istakao da je ponosan kao čovjek što ima državu i pozvao prisutne da čuvaju i njeguju datume koji su značajni za opstojnost BiH.

sejo

Referat u povodu Dana državnosti BiH, pod nazivom „granice BiH, ime, društvo kao faktori državnosti BiH i ZAVNOBIH“  pripremio je dr. Sead Selimović, profesor historije na Univerzitetu u Tuzli.

Selimović je u svom referatu, između ostalog, govorio o historijskom kontituitetu bosanskohercegovačke državnosti i naglasio da je Bosna i Hercegovine za razliku od susjednih zemalja kroz historiju zadržala svoj opstojnost, kontinuitet i naziv države. Podsjetio je da se Crna Gora nekada zvala Duklja, Srbija – Raška.

selimovic

Prije svečane akademije predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, političkih subjekata, boračkih i nevaladinih organizacija su položili cvijeće, odali počast i proučili fatihu na centralnom spomen obilježju u Kalesiji.

U kulturnom dijelu programa nastupili su članovi KUD “14.maj” – Tojšići.

Nakon svečane akademije prisutni su pogledali izložbu “Historijska pruga kroz historijske izvore – 70 godina od izgradnje pruge Brčko – Banovići”.

U povodu Dana državnosti delegacija SDP-a Kalesija i Udruženja antifašista i boraca NOR-a Kalesija je na spomen obilježju, u blizini fabrike UNIS TOK, položila je cvijeće i odala počast pripadnicima NOR-a iz Drugog svjetskog rata.

 

FOTO:

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.