Kalesija obilježava Dan općine

Danas se obilježeva 23. maj Dan općine Kalesija. Na današnji dan 1992. godine borci ARBiH su, nakon dvanaest dana okupacije,  oslobodili Kalesiju. Kalesija je tada postala prvi oslobođeni grad u BiH. Narednih dana kalesijski oslobodioci su ušli u Dubnicu i Zolje, a 28. maja oslobođena je Gornja Kalesija. Nekoliko dana kasnije, polovinom juna 1992. godine oslobođeni su Brezik, Memići, Bulatovci i Mahala, ali se linija odbrane ponovo 04. jula pomjerila prema Memićima.

Prilikom potpisivanja Dejtonskog mirnovnog sporazuma ratna linija razgraničenja na istočnom dijelu općine Kalesija bila je na pravcu: Pandurica, Brezik, Grabik, rijeka Bukovica, tzv „plavi most“ na magistralnom putu, pruga…

Skoro četiri godine ratovanja, svakodnevna granatiranja, stravična ubijanja i razaranja, potpuno su izmijenili sliku Kalesije. U ratu je na području općine Kalesija poginulo 107 civila, među kojima je bilo i djece. Živote je izgubilo 286 boraca Armije RBiH. Na stotine je invalida rata. Uništeni su industrijski i drugi privredni objekti. Sve džamije i mektebi na istočnom dijelu općine Kalesija zapaljeni su ili su „sravnjeni sa zemljom“. Škole, ambulante, dom zdravlja, dom kulture, bukvalno svaki objekat u centru Kalesije bio je manje ili više razoren i devastiran. Popaljena su i uništena mnoga sela istočnog dijela općine. Dejtonskim sporazumom 1995. godine „predratna“ općina Kalesija je podijeljena na dva dijela, između dva entiteta. Od dijela koji je pripao Republici Srpskoj formirana je nova opština Osmaci.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: