Kalesija: Mustafa Belko smijenjen jer je progovorio o kriminalu

Direktor Veterinarske stanice u Kalesiji Mustafa Belko smijenjen je zbog toga što je javno progovorio o kriminalu direktora Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona Senada Hamzića, koji je u sukobu interesa jer posluje sa svojom privatnom veterinarskom stanicom. Mustafu je smijenio načelnik Kalesije Rasim Omerović.

Senad Hamzić je direktor Veterinarskog zavoda Tuzlanskog kantona i vlasnik privatne vetrinarske stanice “Vetpromet” u Kalesiji, koju je formirao dok je bio direktor Javnog preduzeća “Veterinska stanica” Kalesija. Tada je prebacivao poslove sa državne na privatnu veterinarsku stanicu, zbog čega je državna veterinska stanica ostala u gubitku od oko 80.000 KM. O njegovom kriminalu prvi je progovorio Mustafa Belko.

“Učinio je mnogo kriminala u našoj firmi. Otvorio je konkurentsku firmu, te u nju prebacio dva doktora, jednog tehničara i svoju suprugu da bi mogli biti konkurentni nama. U isto vrijeme preuzeo je sve poslove koje smo mi do tada radili – nadzor nad klaonicama, nadzor nad otpremom mlijeka na cjelokupnom području općine Kalesija, obavještavajući ministrstvo TK-a da Javno preduzeće više nije sposobno to raditi”, kazao je za FTV Belko 31. augusta ove godine, u vrijeme dok je još bio direktor JP “Veterinarske stanice” Kalesija.

Belko je u veoma kratkom periodu uspio sanirati gubitak, te je državna veterinaska stanica po prvi put poslovala pozitivno.

No, to se nije dopalo Hamziću koji ga je uz pomoć načelnika Kalesije Rasima Omerovića uspio smijeniti i na njegovo mjestu postaviti Albina Kakeša, a 55.000 KM koje je trebao dodijeliti državnoj veterinarskoj stanici načelnik je prebacio na račun Hamzićevog “Vetprometa”. “Mi sada smetamo privatnoj firmi – preduzeću ‘Vetpromet’ i na sve načine pokušavaju spriječiti naš rad, a u tome im svesrdno pomaže načelnik općine”, kaže Belko.

Načelnik Rasim Omerović, predsjedavući Općinskog vijeća Nedžad Džafić i predsjednik Nadzornog odbora Mujo Tosunbegović odbili su da govore za FTV o ovoj temi. Protiv smjene bila je jedino opozicija. “U igri je gašenje javnog preduzeća na račun privatnog preduzeća”, kaže predsjednik Kluba SDP-a u Općinskom vijeću Kalesija Muhamed Osmanović.

Na potezu je kompromitovani resorni kantonalni ministar Sead Hasić, koji o svemu još uvijek šuti, a šutnja je odobravanje.

Federalna.ba

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: