Kalesija i Osmaci žele urediti korito “Spreče”

Delegacija opštine Osmaci, predvođena predsjednikom Skupštine opštine Mehmedalijom Imširovićem, načelnikom Ljubom Petrovićem i njegovim zamjenikom Miladinom Vukićevićem danas je posjetila općinu Kalesija, gdje su se sastali sa Ismetom Mešićem, koji po ovlaštenju mijenja načelnika i njegovim savjetnikom Suadom Hasanovićem.

Na sastanku se najviše govorilo o zajedničkim infrastrukturnim projektima, koji su u obostranom interesu, problemima povratnika i čišćenju korita rijeke Spreča.

Ljubo Petrović, načelnik Osmaka je posebno istakao važnost zajedničkog nastupa dvije opštine prema entitetskim i državnim ministarstvima prilikom kandidovanja projekata kojim će se poboljšati uslovi za život u Osmacima i Kalesiji.

delegacija Osmaci 1

„Svjesni toga da smo opštine koje se dodiruju i da smo jedna geografska cjelina koju samo razdvaja entitetska granica, upućeni smo jedini na druge i moramo da radimo na rješenju infrastrukturnih problema. Kalesiji smo predložili rješenje putne komunikacije Kalesija – Osmaci, preko Zeline, rekonstrukciju puta Memići – Markovići – Osmaci, kao i uređenje putne infrastrukture u povratničkim naseljima na području opštine Kalesija. Za nas, ali i Kalesiju je od velike važnosti uređenje korita rijeke Spreča“, kazao je Petrović. On je još dodao da se posebna pažnja treba posvetiti očuvanju i čistoći Spreče, koja je od izvorišta do Kalesije nezagađena i kao takva u budućnosti pruža velike turističe potencijale.

Ismet Mešić, koji po ovlaštenju mijenja općinskog načelnika je kazao da su Kalesija i Osmaci i do sada imali dobru saradnju i da će u narednom periodu nastojati  realizirati nekoliko značajnih projekata za obje općine, a posebno je istakao značaj izgradnje puta od Tržnog centra Omega u Gornjoj Kalesiji do Sajtovića.

„Za obje strane je jako važno da poboljšamo putne komunikacije. Naš zajednički interes je da uredimo puteve koji nas vežu. Posebno bih istakao put između Jelovog Brda i Pucara. Rješenje ove putne komunikacije je za nas posebno važno jer često dolazi do plavljenja podvožnjaka u Kalesiji, zbog čega dolazi do prekida putne komunikacije Kalesija – Gojčin. Izgradnjom ovog puta mještani Gojčina i Jelovg Brda bi imali kvalitetnu alternativu u slučaju prekida saobraćaja preko Spreče.  Također, od prošle godine radimo na izgradnji nove putne dionice od Tržnog centra Omega u Gornjoj Kalesiji preko Sprečkog polja do Sajtovića i Osmaka. U završnoj fazi je izrada idejnog projekta. Izgradnjom ovog puta u značajnoj mjeri će se skratiti put od Kalesije do Osmaka“, istakao je Mešić.

delegacija Osmaci 2

U razgovoru sa načelnikom Osmaka, Mešić je posebno naglasio želju da se iz budžeta općine Kalesija pomogne radu Srpske pravoslavne crkve. Dodao je da općina Kalesija ima obavezu i da želi pomoći povratnicima srpske nacionalnosti u Kalesiju, ali i da će podržati infrastrukturne projekte povratnika bošnjačke nacionalnosti na području Osmaka.

Delegacije dvije općine su dogovorile da se ubrzo organizuje naredni sastanak kako bi se konkretizovali određeni infrastrukturni projekti, sa kojima će zajednički nastupiti prema IPA fondovima i višim nivoima vlasti u BiH.

 

 

Radio Feral

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: