Kalesija dobija prvi pozorišni festival

U okviru drugog izdanja festivala premijera koji će trajati od 21. septembra do 23. oktobra i ove godine bit će odigrano 5 premijera, koje su nastale u koprodukciji Teatra Kabare i ADU Tuzla, što je jedinstven slučaj, ne samo u BiH, već i u regiji i svijetu.

Festival će u petak 22. septembra otvoriti predstava “Đavolja posla“ Miroljuba Nedovića, koju je režirao Vlado Kerošević uz asistenciju Irfana Kasumovića.  Publiku festivala očekuju i premijere predstava „Život i smrt“ 29. septembra, Aristofanovog „Mir“-a 6. oktobra, te Vergilijeve „Eneide“ 13.oktobra.

Festival završava svojevrsnim omažom bh. književniku i našem jedinom nobelovcu Ivi Andriću. Povodom 125-te godišnjice njegovog rođenja u četvrtak 19.oktobra bit će održan okrugli sto na kojem će govoriti Nijaz Alispahić, Marica Petrović, Srđan Vukadinović i Vlado Kerošević.

Festivalska zavjesa spustit će se 20.oktobra nakon izvođenja dječije predstave „Aska i Vuk“. Novina ovogodišnjeg festivala je činjanica da je proširio svoje djelovanje na još dva grada : Kalesiju i Živinice. Tako je predpremijera svih predstava prvo biti odigrana na sceni BKC Živnice, premijera u Teatru Kabare a prva repriza u BKC-u Kalesija.

Cilj festivala je približiti pozorište publici kako u Tuzli tako i u Živinicama i Kalesiji, koja će imati priliku ocijenjivati predstave, a najbolje pozorišno ostvarenje bit će i ove godine nagrađeno Plaketom festivala „Premijera“.

Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Izetbegović“ je kazao da će se festival u Kalesiji održati pod motom „Subotom u pozorište“ jer će se predstave za odrasle igrati subotom, od 19,30 sati, a dvije predstave namijenjene učenicima igrat će se ponedjeljkom.

Prva predstava koja će se igrati u Kalesiji na rasporedu je 23. Septembra (subota), u 19,30 sati, a riječ je o komediji “ĐAVOLJA POSLA” autora Miroljuba Nedovića, koju su režirali
Vlado Kerošević i Irfan Kasumović.

Jedan od medijskih pokrivitelja pozorišnog festivala je i Kalesijski.ba

Pogledajte prilog RTV-7:

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: