Jutros u Kalesiji minus 5 stepeni

Jutros je u Kalesiji i okolnim mjestima oblačno vrijeme, bez padavina. Temperatura zraka u Kalesiji u 8 sati iznosila je -5 stpeni celzija, relativna vlažnost vazduha 91 %, atmosferski pritisak 990 hektopaskala. Visina snijega u Kalesiji iznosi 11 cm.

Prema prognozama danas se očekuje oblačno i prohladno vrijeme, uz maksimlanu dnevnu temperaturu do 2 stepena celzija.

 

Visina snijega u 07 sati: Bjelašnica 138 cm, Sokolac 65, Srebrenica 46, Ivan-sedlo 40, Sarajevo 30, Zvornik 20, Bugojno, Jajce 7, Tuzla 5.

Temperature zraka u 07 sati: Bjelašnica -16 stepeni, Drvar -11, Kupres -10, Ivan-sedlo -9, Bihać, Bugojno, Livno, Sanski Most, Sokolac -8, Prijedor -7, Sarajevo, Banja Luka -6, Jajce, Tuzla, Zvornik -5, Srebrenica, Zenica -4, Stolac, Goražde -3, Gradačac -2, Bijeljina, Doboj, Trebinje -1, Mostar i Neum 1.

Atmosferski pritisak u Sarajevu iznosi 950 hPa, za 6 hPa je viši od normalnog i raste.

Danas se u centralnim i istočnim dijelovima zemlje očekuje pretežno, dok će u ostalim područjima preovladavati malo do umjereno oblačno i sunčano vrijeme. Vjetar, slab do umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. Dnevna temperatura od -3 do 2, na jugu zemlje do 8 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno uz kraća sunčana razdoblja. Dnevna temperatura oko -2 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

 NA PUTEVIMA U VIŠIM PODRUČJIMA BiH KOLOVOZI SU MJESTIMIČNO ZALEĐENI

Ugaženog snijega na kolovozu ima na putnim prvcima: M-18 Trnovo-Foča (Rogoj), Sarajevo-Rogatica (Romanija) i Han Pijesak-Vlasenica (Han pogled).

Na ovim dionicama za teretna vozila s prikolicom i šlepere obavezna je upotreba lanaca.

I na ostalim dionicama u višim područjima kolovozi su mjestimično zaleđeni. U nižim predjelima kolovoz je mokar ili vlažan, a saobraća se bez vanrednih ograničenja. Skreće se pažnja na odrone, kao i na povremene snježne lavine.

Zimska oprema obavezna je za sve kategorije vozila.

Na graničnim prijelazima zadržavanja su kratkotrajna.
……..

RADOVI:
MAGISTRALNI PUTEVI:
M-16
-Banja Luka-Klašnice (od Klašnica do vijadukta Zalužani) saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-16.2
-Prozor-Jablanica, zbog sanacije klizišta saobraća se naizmjenično-jednom trakom.
M-17
-Kakanj-Lašva, u vremenu od 07 do 17 sati,saobraća se alternativnom dionicom, u dužini 150 m.
M-18
-Brod na Drini-Šćepan Polje-zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20
-Gacko-Foča-na prijevoju Čemerno mogu saobraćati vozila ukupne mase do 15 tona, autobusi i vozila izvođača radova.

REGIONALNI PUTEVI:

R-467 Olovo-Ribnica zbog većeg oštećenja mosta u mjestu Podkamensko saobraćaj je preusmjeren na obilaznicu ( za vozila do 15 tona ukupne mase) u blizini mosta.
R-445 Kakanj-Visoko zbog sanacije mosta u mjestu Dobrinje saobraćaj je obustavljen i preusmjeren na alternativne pravce.

KANTON SARAJEVO:
-Zbog radova na izmještanju korita rijeke Večerica saobraćaj je obustavljen u ulici Hrasnička cesta (od raskrsnice s ulicom IV Viteške brigade do raskrsnice s ulicom Butmirska cesta).
-Zbog radova na kanalizacionoj mreži od 08 do 16 sati izmjenjen je režim saobraćaja u ulicama: Stupska, Latička, Zagrebačka (kod br.5), Širokac, Vratnik mejdan, Hendek i Carina.

Zabrane/Ograničenja

Na GP Brčko-Gunja dozvoljen je dvosmjerni promet vozilima mase do 9 tona (na mostu preko Save), a kontrolirani jednosmijerni promet sredinom mosta vozilima do 40 tona, s tim da razmak između vozila bude minimalno 35 metara. Najveća dopuštena brzina kretanja vozila, mostom Brčko-Gunja ograničena je na 40 km/h.

ZABRANE:
M-18 Brod na Drini-Šćepan Polje – zabrana za teretna vozila iznad 12 tona.
M-20 Gacko-Tjentište-na prijevoju Čemerno mogu saobraćati vozila ukupne mase do 15 tona, autobusi i vozila izvođača radova, saopćeno je iz  BIHAMK-a.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: