Izvorna muzika – naša muzika: 15 godina Festivala izvorne muzike u Kalesiji

U ponedjeljak 21. 12. 2020. u Kalesiji 16. put počinje priča o izvornoj bosanskoj pjesmi uz šargiju i violinu. Zbog virusne pandemije ovoga puta organizator BKC Kalesija će kroz odabrane snimke BH radija 1, izložbu fotografija, diskografije i pisanih radova prikazati početak i razvoj ovog Festivala na kojem je 2017. godine pokrenuta inicijativa da se ovaj vid muzičke baštine uvrsti na UNESC-ovu listu svjetskog kulturnog nematerijalnog naslijedja.

Ovaj događaj počinje u 14:00 sati i zatvoren je za javnost, ali će direktan prenos biti na Neon TV i zvaničnoj Facebook stranici (https://www.facebook.com/bkc.kalesija).

Javna ustanova Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija izražava zahvalnost svim dosadašnjim partnerima koji su doprinijeli održavanju i očuvanju Festivala izvorne muzike u Kalesiji, a posebno BH radiju 1 i Enisi Hajdarević – Šojko, urednici serijala emisija Selu u pohode, zatim Zavodu za zaštitu i korištenje kultunro-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, Arhivu TK, medijskim pokroviteljima (BHRT, BH radio 1, Federalna radio-televizija, RTV TK, RTV Glas Drine, Radio Feral, Neon televizija, Kalesija Online, Nezavisni kalesijski portal, Infoplus, Kalesijske novine, Tuzlarije, i mnogi drugi), generalnom pokrovitelju svih ovih godina – Općini Kalesija, Ministarstvu kulture i sporta FBiH, Ministarstvu za kulturu, sport i mlade TK, i svima drugima koji su na bilo koji način bili dijelom priče o zaštiti i očuvanju ovog tradicionalnog muzičkog oblika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: