IZ MINUTE U MINUTU – PROTESTI U KALESIJI

17:45 – Posljednja informacija vezana za danas održane proteste u Kalesiji  jeste da je završena sjednica općinskog načelnika i članova Kolegija Općinskog vijeća Kalesija. Nakon sjednice oni su izdali kratko saopćenje koje prenosimo u cjelosti: “Predstavnici svih političkih stranaka koje participiraju u Općinskom vijeću Kalesija iznijeli su svoj stav, vezan za današnja dešavanja: da podržavaju demokratsko i mirno izražavanje nezadovoljstva, a osuđuju svaki vid nasilničkog ponašanja kao što su napadi na državne objekte, imovinu, državne simbole i službena lica”. To je bilo kompletno saopćenje, u originalu. Inače, situacija u Kalesiji je trenutno mirna, nema nikakvih okupljanja ni protesta. Za sutra, međutim, u 12 sati najavljena su nova okupljanja pred zgradom općine.

17:01 – Današnji prosvjedi u Kalesij su u cjelosti okončani. Ispred zgrade kalesijske općine u ovom trenutku nema više prosvjednika, svi su se razišli. Situacija je u potpunosti mirna. Ispred zgrade Općine nalaze se samo policajci. Svi putevi su prohodni, saobraćaj se odvija nesmetano, ponovo su otvorene neke radnje. U zgradi Općine i dalje traje sastanak načelnika i članova Kolegija Općinskog vijeća. Još uvijek nema nikakvih konkretnih zaključaka oko današnjih prosvjeda. Nezvanično, prosvjednici su dogovorili novo okupljanje ispred zgrade Općine, sutra u 12 sati.

16:39 – Situacija ispred zgrade Općine  u ovim trenucima je znatno mirnija. Prosvjednici se razilaze, i pred općinskom zgradom ih je ostalo tek nekoliko desetaka. Općinski načelnik i kolegij vijeća još uvijek su u zgradi. Trenuno je potpuno mirna situacija. Međutim, kako nezvanično saznajemo, prosvjednici su se dogovorili da se pred zgradom općine sastanu ponovo sutra u 12 sati. Tokom cijelog dana, iako je na momente situacija bila drmatična, nije bilo većih incidenata. Sve je prošlo reletivno mirno. Načelnik, dakle, nije podnio ostavku, a prosvjednici su se razišli. Šta sutrašnji dan donosi, u ovom trenutku niko ne zna!?

16:22 – Po svemu sudeći, situacija se, barem prividno, smiruje. Prosvjednici su prije nekoliko minuta deblokirali magistralni put i ponovo je uspostavljen saobraćaj. U zgradi Općine trenutno zasjeda Kolegij Općinskog vijeća Kalesija. Demonstranti, u znatno manjem broju, sada ih ima između 100 i 200, još uvijek se nalaze ispred zgrade Općine i još uvijek zahtijevaju ostavku načelnika Omerovića. Trenutno je situacija mirna i nema nikakvih incidenata.

15:58 – Trenutno je u Kalesiji “pat-pozicija”. Mirno je i ne dešava se ništa. Prosvjednici su opkolili zgradu općine sa svih strana. Blokirali su i magistralni put Tuzla – Zvornik, te glavnu ulicu u centru Kalesije. I dalje zahtijevaju ostavku načelnika Omerovića, koji se sa svojim saradnicima nalazi u zgradi općine. Na magistralnom putu stvorene su velike kolone kamiona, a osobni automobili se ili vraćaju ili se “probijaju” alternativnim putevima. Situacija je sada, dakle mirna, ali napeta. Svi očekuju dalja dešavanja.

protesti

15: 11 – Situacija pred zgradom općine se komplikuje, jer je ultimatum prosvjednika istekao, a načelnik Omerović nije podnio ostavku. Prosvjednici su blokirali magistralni put Tuzla – Zvornik, kod semafora u Kalesiji, traže ostavku načelnika. Mase su se pokrenule oko cijele zgrade općine. Situacija je dramatična, a tenzije se pojačavaju. Načelnik je još uvijek u opkoljenoj zgradi općine. Veliki je broj policajaca, ali intervencije nema, a nema ni većih incidenata, zasada. Međutim, situacije se drastično pogoršava.

14: 42 – Trenutno je zatišje pred zgradom kalesijske općine. Prosvjednici su i dalje ispred zgrade. Delegacija prosvjednika koja je bila u zgradi općine, dala je u 14:16 ultimatum načelniku Omeroviću da u roku od sat vremena podnese ostavku. Svi s nestrpljenjem očekuju dalji razvoj situacije. Incidenata nema, ali tenzije su povećane. Ispred općine je mirno, no prosvjednici se ne razilaze, čakaju dakle odgovor načelnika da li će podnijeti ostavku ili ne!?

14:16 – Delegacija prosvjednika koja je ušla u zgradu Općine da pregovara sa općinskom načelnikom, upravo je izašla iz Kabineta načelnika. Nikakav dogovor  nije postignut. Nakon svađe i žučne rasprave delegacija je napustila zgradu općine. Načelniku je, od strane delegacije, dat ultimatum od sat vremena da podnese ostavku. Incidenata zasad nema, ali tenzije rastu.

14:06 –  Prosvjedi u Kalesiji se nastavljaju. Trenutno je u zgradu Općine Kalesija, u kojoj se nalazi načelnik sa saradnicima, ušlo nekoliko prosvjednika, dakle ušla je delegacija ispred prosvjednika koji će pokušati razgovarati sa načelnikom. Predstavnici prosvjednika, dakle nalaze se u zgradi na pregovorima. Okupljeni prosvjednici se i dalje nalaze pred zgradom Općine. Mirno je i bez incidenata.

13:53 – Razgovori između načelnika općine Rasima Omerovića i prosvjednika ispred općinske zgrade završili su neuspjehom. Ništa konkretno nije dogovoreno. Prosvjednici i dalje traže ostavke općinskih vlasti. U ovom trenutku načelnik Omerović sa svojim saradnicima se povukao u zgradu Općine. Prosvjednici su ostali na svojim mjestima i dalje uzvikuju “”Ostavke!” Pojedinci pominju i ultimatume vlastima. Incidenata nema. Prosvjedi se nastavljaju.

13: 28 – Još uvijek traju razgovori između načelnika Omerovića i prosvjednika. Načelnik pokušava ubijediti prosvjednike da razgovaraju o svemu i da postignu dogovor. Sa njim je predsjedavajući Općinskog vijeća Kalesija, Nedžad Džafić. Prosvjednici, međutim, ne žele nikakav razgovor i konstantno uzvikuju: Ostavke, ostavke”! Sve zasad protiče mirno, nema nikakvih incidenata.

13: 15 – Načelnik Omereović se još uvijek nalazi među prosvjednicima, pokušava razgovarati s njima, ali oni isključivo traže ostavke, uzvikujući: “Lopovi, lopovi”! Incidenata nema.

13:10 – Načelnik općine Kalesija, Rasim Omerović, trenutno razgovara sa prosvjednicima, ali oni isključivo traže ostavke načelnika i općinske vlasti. Načelnik Omerović traži da prosvjednici istaknu svoje zahtjeve, ali oni ne žele da razgovaraju s njim, tražeći ostavke. Trenutno je oko 500 okupljenih prosvjednika, ali sve protiče mirno i bez ijednog incidenta.

13: 05 – Protesti ispred zgradesu počei. Okupljeni prosvjednici, njih između 300 i 400 traže ostavke općinskih vlasti  i da im se neko obrati. Pred okupljenu masu je izašao Izet Hadžić, savjetnik načelnika kalesijske općine i razgovara sa njima. U ovom trenutku izašao je i općinski načelnik Rasim Omerović i trenutno se obraća prisutnim prosvjednicima.

12: 44 – Iako protesti još nisu zvanično počeli, pred zgradom kalesijske općine okupilo se oko 300 prosvjednika, a još uvijek pristižu, tako da se broj stalno povećava. Prosvjednici nose zastavu BiH, i veći broj transparetnata. Okupljeni prosvjednici počeli su uzvikavati  “Lopovi, lopovi”! Pozivaju predstavnike kalesijske vlasti da izađu da im se obrate. Zasada im se niko ne obraća.

12:30 – Broj prosvjednika ispred zgrade općine se povećava, sada ih ima više od stotinu, no protesti još uvijek nisu počeli. Saobraćaj u centru je blokiran, okolne radnje su zatvorene.

12:11 – Protesti ispred zgrade kalesijske općine, najavljeni su za danas u 13 sati. Nekoliko desetina prosvjednika, već se okupilo ispred zgrade Općine. Pred općinskom zgradom je i veći broj policajaca, Prva smjena učenika u osnovnoj i srednjoj školi je završila sa nastavom, a otkazana je nastava za učenike druge smjene. Obustavljen je i saobraćaj u centru Kalesije. Prosvjednici se okupljaju i zasada je sve mirno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: