Ismet Mešić razgovarao sa nezadovoljnim poljoprivrednicima iz Vukovija

Danas je Ismet Mešić, načelnik po ovlaštenju, održao sastanak sa grupom poljoprivrednika iz Donjih Vukovija koji koriste državno poljoprivredno zemljište po zakupu.

Mustafić Kerim, Imamović Salih, Hercegovac Husnija i Malić Ahmet su poljoprivrednici koji su došli izraziti nezadovoljstvo i tražiti pomoć u rješavanju problema koji je prisutan unazad nekoliko godina.

Poljoprivrednici su nezadovoljni zbog načina ranije raspodjele državnog zemljišta, nepoštivanja kriterija za dodjelu zemljišta, kao i propusta u postupku dodjele, a kasnije i korištenja zemljišta.

Poljoprivredni proizvađači Mustafić Kerim, Imamović Salih, Hercegovac Husnija, Malić Ahmet, Sokolović Nurif, Malić Amir, Jajić Refija i Husejnović Fadil su, prema njihovim navodima tuženi Općinskom sudu Kalesija i terete se za nezakonito korištenje poljoprivrednog zemljišta.

Tužbeni zahtjev je podnio Mehmedalija Jajić u kojem tvrdi da su poljoprivrednici uzurpirali zemljište koje je njemu dodijeljeno.

Tužena grupa od 8 poljoprivrednika je, prema njihovoj izjavi, u ukupnoj površini na korištenje dobila manje zemljišta, a u posjedu ima farmu pilića i ukupan broj grla veći od 150 i traži da se preispita dodjela zemljišta pojedinim poljoprivrednicima, stranim državljanima, fiktivnim vlasnicima farmi i grla koji su, kako navode nezadovoljni poljoprivrednici, prikazali lažne podatke pa čak i prikazivali tuđa stočna grla kao vlastita kako bi dobili veće površine koje su čak ostale neobrađene, date trećim licima u zakup ili čak zarasle u korov i šikare.

Načelnik Mešić je obećao da će uputiti pismo ministru poljoprivrede Tuzlanskog kantona jer je dodjela poljoprivrednog zemljišta u njihovoj nadležnosti, te da će tražiti da se nepravilnosti, ukoliko ih ima, otklone kako bi pravi poljoprivrednici koji su registrovali obrt i plaćaju poreze bili zaštićeni.

Također, načelnik Ismet Mešić obećao je pomoć općine Kalesija u svim mjerama podrške poljoprivrednicima jer se moraju iskoristiti ogromni poljoprivredni resursi sa kojima raspolaže općina Kalesija.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

%d blogeri kao ovaj: