IKRE 2020: Uz sevdalinke, pred velikim brojem posjetilaca, predstavljen „Rodoslov porodice Hamzić“

U okviru Kultutne manifestacije „IKRE 2020“ u velikoj sali kalesijskog BKC-a održana je  promocija knjige  „Rodoslov porodice Hamzić“ Safeta Hamzića. O knjizi su, osima autora knjige Safeta Hamzića, govorili i mr. Dževad Tosunbegović, te Meša Pargan i Fahrudin Sinanović.

– Ovo je prvo književno djelo na temu rodoslova u Kalesiji i predstavlja značajan doprinos proučavanju lokalne historije Miljanovaca i Kalesije. Posebno je značajan u knjizi objavljeni osmanski defter (popis stanovništva Miljanovaca 1850. godine) kao naša poveznica sa osmanskim periodom tog naselja. Safet Hamzić se u ovom djelu dokazao i kao istraživač prošlosti familije i područja, a kroz crtice o pojedinim ličnostima pokazao i literarni dar. Knjiga će biti podsticaj drugima za slična istraživanja i radove, kazao je mr. Dževad Tosunebegović.

rod6

– Safet Hamzić nas je sve ovom knjigom zadužio i pozvao da i mi pišemo rododslove svojih familija. Knjiga je zanimljiva za čitanje svima, ne samo Miljanovčanima i Hamzićima, jer u knjizi, nalazimo i na zanimljive priče o ljudima iz familije Hamzić, koje mogu biti izvrsna literrna građami za neko prozno djelo,  između ostaloga, rekao je Fahrudin Sinanović.

Da knjiga predstavlja značajno djelo za lokalnu historiografiju kazao je i Mehmed Pargan.

Autor knjige Safet Hamzić se zahvalio svima koji su mu pomogli da uradi ovu knjigu. Na promociji knjiga s eprodavala po cijeni od 10 maraka, a sav prihod od prodaju će biti namijenjen u humanitarne svrhe. Dio sredstava će biti uručen i kalesijskom UG „Korak“.

rod3

Odlomke iz knjige čitao je akademski glumac Nermin Hodžić, a ovo kulturne veče sevdalinkama je uljepšao i Esad Hodžić, uz muzičku pratnju Nihada Mešića.

Safet Hamzić je rođen 1950. godine u Miljanovcima. Ekonomski fakultet završio je 1975. u Sarajevo. Radio je u Tehnogradu, Rudniku „Kreka“ i „Opresi“. Od 1996. godine bavi se privatnim biznisom. Osnivač je fimre „Jelovica“ ( „firma kćerka“ poznate „Jelovice“ uz Škofje Loke, Slovenija). Živi u Tuzli i u rodnim Miljanovcima.

Ovo je njegova prva knjiga.

rod
rod1
rod2
rod4
rod5

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: