„IKRE 2017“: Bogat sadržaj kulturnih događaja do kraja oktobra

Nakon promocije knjige „Ptica, a bijah Haris“ Safeta Pozdera, JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija u okviru Kulturne manifestacije „Ikre 2017“ priprema još niz kvalitetnih kulturnih događaja.

Već 18. oktobra, u srijedu, u 17:00 sati, planirana je promocija knjige „Leptir“ autorice Razija Razo. Ova promocija, koja se realizira u saradnji sa udruženjem „Snaga nezavisne žene“, održat će se u prostorijama biblioteke.

Dan kasnije, 19. oktobra, obilježit će se godišnjica smrti rahmetli Alije Izetbegovića, prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Program obilježavanja je sljedeći:

– 16:30 sati: Polaganje cvijeća i učenje Fatihe ispred Centralnog šehidskog spomen-obilježja;

– 16:45 sati: Dokumentarni film „Djelo iznad smrti“ ( sala BKC-a);

– 17:30 sati: Otvaranje Izložbe novinskih tekstova „ Lik i djelo Alije Izetbegovića 1992 – 2003“ (galerija BKC-a).

Izložba novinskih tekstova „Život i djelo Alije izetbegovića 1992 – 2003“ realizira se u saradnja sa Muzejom „Alija Izetbegović“ Sarajevo.

U petak, 20. oktobra, u 16,30 sati, predviđene su dvije promocije: knjige priča „Malo čudo“ Mehmeda Đedovića i romana „Fuga za Amaliju“ Safeta Berbića.

I 26. oktobra,  u galerijskom prostoru BKC-a, u 15:30 sati, bit će otvorena izložba slika nastalih na Likovnoj koloniji „Lukavac 2017“, a u 16:00 sati je zakazana promocija poezije Fikrete Selimović, pjesnikinje iz Živinice.

Tokom oktobra u kalesijskim školama bit će upriličene književne radionice i druženje učenika sa književnicima. Također, planirano je i predstvaljanje zavičajne zbirke knjiga 50 kalesijskih autora.

U okviru Kulturne manifestacije „IKRE 2017“ planirana je promocija romana „Altrist“  Selima Alagića i književno veče sa Adamom Subašićem.

Podsjećamo i da je JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija raspisala foto natječaj „Knjiga i mi“ i(ili) „Knjiga i dijete“. Kako je već navedeno, cilj natječaja je fotografijom ukazati na značaj čitanja, a najbolje tri fotografije po ocjenama stručnog žirija će biti novčano nagrađene. Rok za dostavljanje fotografija je 25. oktobar 2017. godine.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.