Iako je Džafić proglasio pobjedu, iz SDA tvrde da nisu prebrojani svi glasovi iz dijaspore

Iako je Sead Džafić (NBL) sinoć proglasio pobjedu na Lokalnim izborima u Kalesiji, nakon što je CIK BiH na zvaničnoj stranici objavila rezultate glasova iz dijaspore, izgleda da će neizvjesnost u Kalesiji potrajati još neko vrijeme.  

Naime, iz SDA Kalesija tvrde da je CIK BiH jučer unijela samo dio glasova pristiglih putem pošte (dijaspora) i da se očekuje unos preostalih glasova iz dijaspore.

U SDA Kalesija i izbornom štabu Zijada Kulanića navode da su od svojih posmatrača iz CIK-a dobili informaciju da su prebrojana još 144 glasačka listića pristigla putem pošte.

Prema ovim rezultatima Zijad Kulanić (SDA) je dobio 63, a Sead Džafić (NBL) 23 glasa, govori izvor iz SDA. Ako ovi navodi budu tačni Kulanić bi smanjio razliku na samo 18 glasova.

Iz SDA očekuju da CIK BiH uskoro unese nove i na web stranici objavi ažurirane rezultate.  

Također, uvjereni su kako ima još neprebrojanih glasova pristiglih putem pošte, a ostalo je i da se prebroje 33 glasačka listića iz Covid mobilnog tima.

Podsjećamo, jučer je CIK BiH objavila rezultate prebrojanih 192 glasačka listića iz dijaspore. Ukoliko se obistine tvrdnje iz SDA Kalesija da se čeka unos rezultata dodatnih 144 obrađena glasačka listića iz dijaspore to je ukupo 336 glasova pristiglih putem pošte.

Inače, za glasanje na Lokalnim izborima u Kalesiji iz inostranstva je prijavljeno 529 birača.

Bez obzira na ishod, ne treba isključiti ni mogućnost da će tražiti ponovno prebrojavanje glasova sa svih ili pojedinih biračkih mjesta na području općine Kalesija, s obzirom na malu razliku i navode pojedinih stranaka da su utvrđene nepravilnosti tokom biračkog procesa.

Građanima općine Kalesija ne preostaje ništa drugo nego da sačekaju da CIK BiH objavi zvanične rezultate izbora za načelnika i Općinsko vijeće Kalesija i da verifikuje mandate novoizabranom načelniku i vijećnicima Kalesiji.

(Radio Feral)

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: