I u Kalesiji obilježen Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama: Izabrani najbolji slogani o važnosti čitanja

I kalesijska biblioteka, koja djeluje u okviru JU BKC „Alija Izetbegović“, dio je međunarodnog projekat ERASMUS+ Capacity Building in Higher Education (CBHE) – “Library Network Support Services (LNSS): Modernising libraries in Western Balkan countries through staff development and reforming library services”, koji ima za cilj modernizaciji bibliotečkih usluga i usavršavanju bibliotekara u zemljama Zapadnog Balkana. Univerzitet u Sarajevu je nosilac projekta za BiH, a partneri u projektu su i biblioteke u Sarajevu, Kalesiji, Banovićima, Čeliću, Zavidovićima, Vitezu, Busovači, Brezi, Maglaju, Travniku, Kladnju…

b13

U okviru trogodišnjeg projekta, jučer, u petak, 8. septembra, realizirana je aktivnost pod nazivom Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama. Cilj Nacionalnog dana svjesnosti o bibliotekama je podsjetiti građanke i građane na važnost učešća biblioteke u izgradnji društva znanja.

Tim povodom kalesijska biblioteka je raspisala natječaj za izbor najboljeg slogana/parole/poruke kao odgovora na pitanja: „Zašto trebamo da čitamo?“ i „Zašto trebam biti član biblioteke?“ Nagrađeno je 10 slogana, a dobitnici nagrada su Ismet Suljić, Fajko Kadrić, Amir Ahmetović, Meliha Ajanović i Emina Mahmutović, u konkurenciji odraslih, i Amna Imamović, Amila Alikadić, Amila Smajlović, Mirela Kadić i Amra Tahić u konkurenciji učenika.

b1Učenici su i čitali svoje slogane. Uz zahvalnice, nagrađeni su dobili po knjigu, bespaltnu člansku kartu i skromnu novčanu nagradu. U ime nagrađenih, prisutnima se obratio književnik Fajko Kadrić.

b11
Osim dodjele nagrada, jučer su po Kalesiji izlijepljeni plakati koji ukazuju na Nacionalni dan svjesnosti o bibliotekama, a osnovcima, srednjoškolcima i građanima su podijeljene afiše sa sloganima o  potrebi čitanja, obrazovanja i o važnosti bilioteka.

b2b3b4b5b6b7b8b9b10 b13

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

%d blogeri kao ovaj: